Fårikål

Fårikål

I dag, den siste torsdagen i September, er den store fårikåldagen, og nabolaget fylles sakte med den deilige lukten av norsk tradisjonsmat. Kjelen med fårikål skal putre i noen timer, så det er fint å lage dette på en dag der du er hjemme i god tid før middag, eller som i mitt tilfelle; hjemmekontor.

Dette er ikke første gangen jeg spiser fårikål i år. Jeg var nemlig så heldig å få det servert hos en av mine beste venninner da jeg besøkte henne i Oslo for noen uker siden. Camilla har ikke noe rykte på seg for å være spesielt rutinert på kjøkkenet, heller tvert imot, og hun overrasket med stort med et fantastisk nydelig og enkelt fårikålmåltid! Jeg trekker det frem for å takke Camilla for den gode middagen, og litt for å oppmuntre alle der ute til å prøve å lage denne retten. Det er nemlig uhyre enkelt – alle bør kunne lage fårikål!

Hele pepperkort, et helt kålhode og 1,5 kg lammekjøtt i biter
Hele pepperkort, et helt kålhode og 1,5 kg lammekjøtt i biter

Ingredienser

  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 1 kålhode
  • 3-4 ss hele pepperkorn
  • En håndfull havsalt

Fremgangsmåte

Først skyller jeg kjøttstykkene i kaldt vann. Fårikålkjøtt er mellomstore stykker av lam med skinn og bein. Jeg liker å skylle bort eventuelle rester av smuldret bein og blod. Ta av de ytterste lagene på kålen og del den i 2-3 cm tykke skiver. Del de største skivene i to. Dette blir mye mat, og du trenger en kjele på minimum 7,5 liter med denne mengden ingredienser. Du kan også dele det i to og koke i to kjeler.

Fårikål
Fårikål

Start med å delvis dekke bunnen av kjelen med kjøtt, skinnsiden ned, og legg et lag med kålskiver oppepå. Strø et godt lag med pepper og salt over. Legg så lag på lag med kjøtt, kål salt og pepper. Hell på vann til det dekker alt og gi det et oppkok under lokk. La det deretter småkoke på svak varme i 2-3 timer til kjøttet slipper beinet. I begynnelsen vil det skumme mye, og dette kan du med fordel fjerne for å unngå grumsete kraft. Server rykende varm med nykokte poteter.

Tips

  • Noen liker en tykkere saus. Da kan du bruke maismel eller glutenfritt mel som du legger mellom lagene sammen med salt og pepper.
  • Majones er kjempegodt som tilbehør til fårikål, og her er oppskriften på hjemmelaget majones.
  • Det er mange som bruker en spesiell pepperholder isteden for å legge pepperet mellom lagene. Da slipper du å plukke de ut mens du spiser.
Fårikål
Fårikål
Print Friendly, PDF & Email