Solbærsyltetøy

Solbærsyltetøy med hint av rips

Mens jeg holdt på å lage solbærsaft og saftkokeren var i full gang hadde jeg fortsatt mye solbær igjen, og en en håndfull rips jeg hadde fått plukket hos naboen. Siden jeg uansett skulle stå på kjøkkenet og holde et øye med saftkokeren var dette en fin mulighet til å lage syltetøy også.

JAM Syltetøypulver
JAM Syltetøypulver

Ingredienser

  • 1,2 kg solbær (finrenset – kun bærene)
  • 0,3 kg rips (finrenset – kun bærene)
  • 500 g sukker / 350 g fruktose (smak deg frem)
  • Syltepulver

Fremgangsmåte

Finrens bærene og ha de i en litt stor kjele. Du trenger ikke mose bærene, men det kan være lurt å tilsette 1-2 ss vann. Kok opp under oppsyn. Ha i syltetøypulveret og la det koke mens du rører forsiktig i ca. 2 minutter. Tilsett sukkeret, og husk å smake. Jeg smakte til for hver 100 g jeg tilsatte og fant ut at 500 g sukker var passe for mine bær. Dette varierer veldig fra hvilket område i landet du bor i, når på sesongen du plukker bærene, osv.

Snu syltetøyglass på hodet for avkjøling
Snu syltetøyglass på hodet for avkjøling

Vask syltetøyglass grundig og la ligge i kokhett vann i 2 minutter. Tørk fort av og ha varmt sylttetøy oppi med en øse. Forsiktig så du ikke søler, og fyll så langt opp til kanten som du klarer. Tett igjen lokket og sett glasset på hodet for å avkjøles.

Bruk skikkelige gammeldagse syltetøyglass med gummipakning – da vil det bli vakum i glasset når syltetøyet kjølner og syltetøyet vil holde mye lenger. Jeg kjøpte syltetøyglass på Dags Marked, og de var kjempefine. Akkurat passe små, ble helt tette og er perfekte til å gi bort i gave. Skal få tak i små stoffbiter og en tykk gummistrikk som jeg setter over lokket, og lage små personlige merkelapper til. Det blir morsomt å gi bort i gave!

Solbærsyltetøy på glass
Solbærsyltetøy på glass
Print Friendly, PDF & Email