Hjemmelaget gluten- og melkefrie kanelboller

Kanelboller – melkefrie og glutenfrie

I dag, den 4. Oktober, er det kanelbollens dag – hvertfall i Sverige. Dette blir feiret med stor oppmerksomhet i nabolandet, og vi tok med oss den tradisjonen da vi flyttet tilbake til Norge. Heldigvis var dette en «pausedag» fra oppussing og flytting, og dermed ble det tid til hjemmebakede kanelboller.

Denne oppskriften stammer fra kokeboken «Fra boller til burritos» som ble gitt til elever på heimkunnskapen av Sosial- og helsedirektoratet da jeg gikk på ungdomsskolen. Her er det faktisk mange gode oppskrifter, og de er ofte litt på den sunne siden sammenlignet med dagens oppskrifter. Det jeg har gjort er å bytte ut ingrediensene med gluten- og melkefrie alternativer.

Ingredienser til gluten- og melkefrie kanelboller
Ingredienser til gluten- og melkefrie kanelboller

Ingredienser

  • 1/2 pk tørrgjær  gjær
  • 50 g smeltet melkefri margarin
  • 2 dl soyamelk
  • 3 ss fruktose
  • 1/2 ts kardemumme
  • ca. 5 dl (330 g) glutenfritt mel*
  • 2-3 ss mykt melkefritt smør
  • 2-3 ss fruktose
  • 2 ss sirup
  • 2 ts kanel

* Du kan bytte ut glutenfri melblanding med rismel, potetmel og maismel dersom det ikke bare er gluten du reagerer på. Disse meltypene krever at du bruker litt mer fibertilskudd som for eksempel Fiberhusk for at det skal heve seg og bli saftig.

Fremgangsmåte

Smelt margarinen og bland med melken slik at det holder ca. 37 °C. Ha det i en bakebolle og tilsett sukker som du rører til det har løst seg opp. Bland tørrgjæren og kardemummen med melet og vend det ned i bakebollen. Miks det godt slik at du får en klumpfri deig og tilsett evt. litt mer mel eller melk til du får en smidig deig. Dekk bakebollen med plast og et håndkle og la det heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Kjelvet deig med kanel, sukker, sirup og melkefritt smør
Kjelvet deig med kanel, sukker, sirup og melkefritt smør

Elt den ferdighevede deigen lett sammen og trill en 20 cm lang pølse. Kjevle ut deigen til den måler ca. 25 x 40 cm. Smør et tynt lag med smør, strø litt sukker og kanel over og avslutt med noen striper sirup. Rull sammen til en fast pølse fra kortsiden. Del pølsen i 12 like store skiver og legg de med skjæresiden opp på et bakebrett med bakepapir. Legg igjen plast over og et håndkle og la etterheve til et fingeravtrykk går sakte tilbake.

Før du setter kanelbollene i ovnen kan du pensle de med litt vann. Stek midt i ovnen på 240°C i 5-7 minutter. Pensle med melk direkte etter at du tar de ut og la de avkjøle på rist. Strø gjerne over litt sukkerstrø hvis du tåler det, og nyt sammen med en kopp varm kakao eller kaffe i høstkulden.

Fria Glutenfrie Kanelboller
Fria Glutenfrie Kanelboller

Tips!

Det finnes glutenfrie alternativer å få kjøpt også, og disse har vi gjerne en pakke av i fryseren til uanmeldte besøk. Se fullstendig ingrediensliste i matkartoteket..

Print Friendly, PDF & Email