Vispet egg

Hjemmelaget majones

Det er så ufattelig enkelt å lage majones, og lager du majonesen selv kan du bruke den som base til alt fra middagssaus til dipp. Du kan også variere selv hvor fet majonesen skal være og hvilken konsistens den skal ha. Variasjonsmulighetene når det gjelder smakstilsetning er det kun fantasien som setter grenser for.

Her vil jeg vise deg basisen, så finner du fort ut variasjonsmulighetene selv. Hvis du ønsker en dæsj inspirasjon kan du gjøre et søk etter «majones» her på bloggen, så finner du alle oppskriftene der vi har brukt akkurat dette som base – de er ikke få!

Vanskelighetsgrad: Lett
Tid: 10 min

Ingredienser:

  • 4 egg
  • 4 dl rapsolje
  • Salt og pepper
  • Sitronsaft
Vispet egg
Vispet egg

Fremgangsmåte (enkel punktliste for den rutinerte):

  1. Ha kun eggeplommene i en bolle.
  2. Visp med full hastighet til eggeplommene er nesten hvite i farge, luftig som mousse og har doblet i volum.
  3. Tilsett olje, først kun noen dråper som du visper godt inn før du gradvis tilsetter mer.
  4. Visp kraftig og tilsett gradvis olje til konsistensen er så tykk som du ønsker. Jo mer olje, desto tykkere majones.
  5. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt andre smakssettere.

Fremgangsmåte (Mer utfyllende for pionerene):

Skill plommen og hviten og ha eggeplommen i en bolle. Eggehviten kan du spare og bruke til baking eller fryse til bruk senere. Bruk en elektrisk visp på full hastighet og visp sammen eggeplommene til de er nesten hvite i fargen, luftig som mousse og har minst dubblet i volum. Når du skal tilsette olje er det kjekt å ha en våt klut under bollen så den står rolig. Nå skal du forsiktig vispe i litt og litt olje, og husk at olivenolje ofte setter en dårlig smak – velg heller rapsolje til majones. Det er denne delen av prosessen mange kvier seg for, og det er her det kan gå galt hvis du tilsetter for mye olje for fort. Begynn med noen små dråper og vær sikker på at de er godt vispet inn før du tilsetter mer olje. Fortsett å vispe kraftig og tilsett litt og litt olje til du merker at konsistensen tyknes. Jo mer olje du har i og jo mer du visper desto tykkere blir konsistensen. Før majonesen blir helt stiv er det lurt å smake til med sitronsaft, salt og pepper, og elles all annen smakstilsetning du ønsker. Når du har oppnådd ønsket smak tilsetter du den mengen olje og visper til du er fornøyd med resultatet. «Tata!» – Hjemmelaget majones på 10 minutter.

Print Friendly, PDF & Email