Rotgrønnsaker

Roten til alt godt

I disse «anti-karbo» tider vil jeg gjerne slå et slag for den gode gamle rotfrukten. Hos oss har alltid poteten vært en fast og kjær del av middagsrepetoiret, helt til vi startet dietten. Det var mye vanskeligere enn vi hadde sett for oss å kutte ut rotfrukter, og spesielt poteten var dypt savnet fra min side.

Rotgrønnsaker
Rotgrønnsaker til baking

Rotfrukter inneholder store mengder karbohydrater, som omdannes til sukker i kroppen. Vi skulle kutte ut sukker i begynnelsen av dietten for å avgifte kroppen, og kvitte oss med sukkeravhengigheten vi hadde bygget opp gjennom mange år med et usunt kosthold. Ferdigmat og halvfabrikert mat inneholder store mengder sukker for å forlenge holdbarheten, og man får i seg mye mer sukker hver dag enn det man tror. Derfor kuttet vi i en periode ut alt av rotgrønnsaker, ris, pasta og andre tunge karbo-kilder. Vi gikk ned mange kilo, men mistet mye av matgleden – det var noe som manglet.

På sensommeren 2010 oppdaget vi ved en tilfeldighet at en lokal bonde hadde utsalg av egenodlede matvarer, og vi ble fristet til å kjøpe med noe hjem som var helt ukjent for oss; jordskokk. Denne grønnsaken er en del av potetfamilien, og er på samme størrelse. Det er nok den litt upassende formen som gjør den lite attraktiv for middagseffektive nordmenn, den er nemlig veldig knudrete og full av knopp-lignende utskudd, noe som gjør den vanskelig å skrelle og vaske skikkelig. Vi tok med en håndfull hjem, vasket, skrelte og delte etter beste evne og lagde jordskokkpurè. Det smakte veldig godt, og er et ypperlig tilbehør til en rustik høstrett sammen med andre rotgrønsaker.

Jordskokk
Vasket og renset jordskokk

Høsten er den beste tiden for rotgrønnsaker, da de er ferske og strutter av næring rett fra jorda. Det er da vi nyter nypotet med skinnet på og tynne, sprø og småsøte gulrøtter. Oppbevarer man rotgrønnsakene på et mørkt og kaldt sted varer de lenge, vi vi kjøper inn større kvanta slik at vi alltid har ferske grønnsaker i hus. Drømmen er å etterhvert lage til en god gammeldags grønnsakskjeller der vi kan lagre egenodla mat gjennom vinteren.

Dette bringer meg til dagens middag, som var en hyllest til rotgrønnsakene. Et dypdykk i kjøleskapets grønnsaksbeholder resulterte i en variert samling bestående av mandelpotet, gulrot, jordskokk, søtpotet og løk. Jeg absolutt elsker bakte grønnsaker, både på grunn av den gode bakte smaken og den deilige myke konsistensen, men også fordi man beholder mye større andel av næringen i grønnsakene enn ved koking (der man kaster ut mye av det gode med kokevannet), og sist men ikke minst fordi det er 100% rent for fett, tilsetninger og andre ulumskheter.

Rotgrønnsaksmiddag
Rotgrønnsaksmiddag

Jeg delte alle grønnsakene i båter og stekte de i en langpanne med bakepapir, midt i ovnen på 200 grader i 20 min. Mens grønnsakene godgjorde seg stekte jeg indrefilet av kylling i olje rapsolje og krydret med salt, sitronpepper, paprika, løkkrydder, persillade og finmalt tørket chilli. Som saus lagde jeg en majonesbase litt mer flytende enn vanlig og smaksatte med krydderet jeg brukte til kyllingen samt litt ekstra persille.

Det finnes mange ulike typer grønnsaker i butikken, og jeg vet ikke hva alle er og hva de smaker. Men ser jeg en grønnsak jeg ikke kjenner fra før ligger den fort i handlevognen. De fleste rotgrønnsaker kan med hell kokes, og er du usikker kan dette vært et godt sted å begynne med en ukjent grønnsak. For å få frem de ekte kvalitetene og den spesielle smaken er steking i langpanne min favoritt, og det er slik jeg oftest prøver ut nye sorter. I dag var første gangen vi prøvde søtpotet, og den falt virkelig i smak; vel verdt et forsøk!

Print Friendly, PDF & Email