Gule påskemakroner med sitronfyll

Påskemakroner med sitron

Makroner er noe jeg alltid har hatt lyst til å lage, for de ser så delikate og morsomme ut. Til påske skal de selvfølgelige være gule, og siden dette er et utrolig søtt bakverk ville jeg friske de opp litt med å smaksette de med sitron. Det ble veldig vellykket og ble servert til kaffen da svigerforeldrene var her på påskemiddag. Slik gjorde jeg.. 

Ingredienser

Makronkakene

  • 100 g mandler
  • 3 dl melis
  • 3 eggehviter
  • 0,5 dl sukker
  • Gul konditorfarge (eller annen fargetype)

Fyll

  • 4 eggeplommer
  • 220 g sukker
  • 0,9 dl fløte
  • 0,1 dl sitronsaft
  • 175 g usaltet og melkefri margarin

Fremgangsmåte

Fyllet laget jeg dagen i forveien. Da fikk den god tid til å sette seg og stivne. Bland sammen alt utenom smør i en kjele og rør konstant over middels varme til det tykner. Dette tar litt tid så vær tålmodig. Når det har tyknet godt tar du kjelen av platen og rører inn smøret til du får en jevn blanding. Sett kaldt.

 

Til lyse makroner bruker vi skåldede mandler (uten skall). Kok opp vann, ta av platen og ha mandlene i vannet. Vent noen minutter, hell av vannet og ha mandlene på et kjøkkenhåndkle. Nå er skinnet løst og liksom et par nummer for stort, og du kan lett klemme nøtten ut av skallet mellom to fingre. Det er viktig at mandlene tørker skikkelig før du kverner dem til mandelmel. Jeg fant nettsiden «Monica’s matblogg» da jeg undersøkte hvordan man lager makroner, og her finner du mange nyttige tips som kan hjelpe deg på vei mot perfekt resultat.

Skålde mandler
Skålde mandler

Jeg tørket ikke mandlene slik Monica gjorde, men fintmalte dem med en stavmikser og  blandet med melisen i en bolle. Makroner lages med stivpiskede eggehviter, og det er viktig at en slik blanding ikke står for lenge når den er ferdigpisket. Da faller den lett sammen. Derfor gjorde jeg klart stekebrett med bakepapir og fant frem sprøyteposen før jeg stivpisket eggehvitene. Så tilsatte jeg sukkeret og konditorfargen litt etter litt til jeg fikk en jevn marengs. Gammeldags konditorfarge fungerte dårlig til dette formålet. Jeg brukte en halv flaske og allikevel mistet makronene nesten all fargen under steking. Hvis du har tilgang på annen farging som gele eller pulver så anbefaler jeg å prøve det.

Halve makroner eller "pletter" klare for ovnen
Halve makroner eller "pletter" klare for ovnen

Sikt litt og litt av mandel- og melisblandingen over i eggehvitene og fold forsiktig dette sammen med en slikkepott uten å slå ut luften. Ha blandingen over i en sprøytepose med lite hull og sprøyt ut runde «pletter» av massen på bakepapir på størrelse med en 20-kroning. Denne mengden skal være nok til 30-40 makroner, altså 60 – 80 «pletter». La disse stå på kjøkkenbenken i 15 minutter til en time (alt ettersom hva du har tid til) til de har fått en liten skorpe. Stek de så midt i ovnen på 150 grader i ca. 12 minutter. For å unngå at de sprekker kan du sette stekebrettet på et annet stekebrett – bunn mot bunn – inne i ovnen, det fungerte fint for meg.

Stekte halve makroner eller "pletter"
Stekte halve makroner eller "pletter"

Avkjøl «plettene» på rist og vent med å sette makronene sammen til både plettene og fyllet er helt kaldt. Sprøyt fyll på innsiden en plett og sett en annen inntil. Det kan være lurt å sette makronene kaldt til servering så ikke fyllet smelter. Dette er en utrolig søt liten kake, og den passer perfekt til en sterk og god kopp kaffe.

Gule påskemakroner med sitronfyll
Gule påskemakroner med sitronfyll
Print Friendly, PDF & Email