Kaker glutenfrie og melkefrie

Kakebord for allergikere

I går hadde vi bursdagsselskap for min bror og meg. Jeg laget bløtkake, blåbærpai og stikkelsbærkompott, mamma laget pavlova og tante laget en sjokolademoussekake. Alle var laget glutenfrie og melkefrie – men det var det ingen som tenkte over, og alle syns kakene smakte nydelig.

Bløtkake

Bløtkake glutenfri og melkefri
Bløtkake glutenfri og melkefri

Denne gangen laget jeg sukkerbrød etter mormors gamle oppskrift, og resultatet ble så høyt og fint at jeg lett kunne dele det i tre!

Ingredienser

  • 4 egg
  • 160 g sukker
  • 90 g glutenfritt mel
  • 100 g potetmel
  • 1 nype salt
  • 1,5 ts bakepulver

Sett ovnen på 150 grader og smør en rund 24 cm springform. Pisk egg og sukker til eggedosis og bland det tørre sammen for seg. Sikt litt og litt av det tørre opp i eggedosisen og vend forsiktig inn med en slikkepott. Hell deigen opp i formen og stek nederst i ovnen på  150 grader i 45 minutter.

Jeg delte sukkerbrødet i tre og dynket med en sukkerlake av 40 g solbærlikør, 100 g sukker og 200 g vann. Det ble to lag med fyll; jordbærsyltetøy, banan og krem av soyakremfløte. Øverste sukkerbrødet dynket jeg ikke. Jeg dekket kaken med et tynt lag krem og la over marsipanlokk. Pynten var jordbær og blåbær med et lett dryss melis.

 

Pavlova

Pavlova glutenfri og melkefri
Pavlova glutenfri og melkefri

Mamma laget familiens beste pavlova; tykk marengsbunn med krem og friske bær. Marengsen er naturlig glutenfri og hun bruker krem av Go-Greens kremfløte og friske bær på toppen. Jeg er ikke helt sikker på mammas oppskrift, men her ser du en jeg fant på nettet som virker bra: http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/pavlova

 

Stikkelsbærgrøt (kompott)

Stikkelsbærgrøt med soyamelk og krem av soyafløte
Stikkelsbærgrøt med soyamelk og krem av soyafløte

Sent i høst fikk jeg massevis av stikkelsbær fra farfars hage. Noen ble likør, noen ble suppe og noen ble kompott. Jeg kokte også opp noen som jeg fryste uten å smake til. Det er de posene jeg nå har tatt opp og laget stikkelsbærgrøt av nå. Her ser du oppskriften på stikkelsbærgrøt fra i høst. Serveres med soyamelk og krem av soyafløte du kan vispe.

 

Blåbærpai

Blåbærpai glutenfri og melkefri med mandler
Blåbærpai glutenfri og melkefri med mandler

Smuldredeig er enkelt og kjapp pai som er enkel å lage med frosne bær. I denne har jeg brukt blåbær jeg har laget blåbærlikør med og frosne blåbær. På toppen er det mandelflak som gir en ekstra krunsj. Det er stor forskjell på hvor søte bær er, så sukkermengden må du smake til selv. Bruk vår oppskrift på smuldrepai her. Servér melkefri TofuLine is til lun blåbærpai, det er kjempegodt.

 

Sjokolademoussekake

Sjokolademoussekake glutenfri og melkefri
Sjokolademoussekake glutenfri og melkefri

Denne kaken har tanten min laget, og jeg skal legge ut oppskriften så fort jeg får den fra henne.

Print Friendly, PDF & Email