De norske eplene er akkurat nå perfekt modne her på østlandet. Vi er så heldige å bli jevnlig forsynt med poser fulle av store, smakfulle og saftige epler fra familie og venner. Det betyr at saftkokeren har fått kjørt seg hjemme hos oss, og det har blitt både eplemos, eplesaft og eplegele.
Eplesaft
For å lage eplesaft trenger du ikke saftkoker, men det er utrolig lettvint hvis å lage saft hvis du har en sånn. Tipper det finnes en del gamle saftkokesett i kjellere og på loft hos noen av de eldre i familien, ellers finnes det slikt både på finn.no og loppemarkeder rundt forbi. Saftkokeren fungerer like fint til bær og frukt, og jeg har beskrevet min saftkoker i en tidligere bloggartikkel.
Dersom du ikke har saftkokesett kan du koke saft i kjele og sile gjennom et tørkle. Da koker du frukten sammen med litt vann (bare så det dekker bunnen av kjelen for å få i gang kokingen) i en stor kjele. La dette koke til frukten er helt gjennomkokt og går i oppløsning. Sprenn et tørkle fast over en annen kjele eller stor bolle med strikk eller høyssing. Jeg fant faktisk et lite «safte-tørkle-stativ-sett» på Claes Ohlsson til 9kr! Hell litt og litt mos over tørklet og press gjennom mosen med baksiden av en slev. Skrap vekk overflødig mos innomellom og gjenta til du har presset gjennom alt. Hvis du har stort nok tørkle kan du la mosen dryppe gjennom ved å la det ligge over natten.
Nå har du råsaft i kjelen som du kan smaksette med søtning og tilsette konserveringsmiddel. Jeg brukte 7dl sukker til 4 liter råsaft da jeg laget sist, men her må du smake deg frem. Hvor søte frukten er i utgangspunktet varierer stort i forhold til sort, hvor i landet de kommer fra og hvor modne de er. Jeg tilsetter også vinsyre for å øke holdbarheten. Kok opp råsaften og rør ut søtning- og konserveringsmiddel. La det koke i et par minutter og ta kjelen av varmen. Hell kokvarm saft over i nyvaskede og kokvarme glassflasker, sett på korken og snu de opp-ned. La de stå slik til de er romstempererte og oppbevar de deretter på et svalt og mørkt sted. Da holder de i mange måneder.
Eplegele
Når du har tilsatt både konserveringsmiddel og søtning kan du helle av litt som du kan lage gele av.
Oppdatering 19.11.2013: Kommentaren til Kristian gjorde oss oppmerksomme på at man slett ikke trenger gelatin for å lage eplegele! La saften småkoke sammen med smakstilsetning og evt. søtningsmiddel til den tykner. Så fort blandingen kommer av varmen vil den begynne å stivne, og du har gele. Hell blandingen over i oppbevaringsbokser eller glass mens den er helt flytende og kokvarm.
OLD: Da kan du tilsette litt gelatin slik det er beskrevet på pakken. Både pulver og plater går fint. Jeg brukte like mye som for å lage vanlig dessertgele sist, men det ble nok litt mye. Det er mye stivelse i eplene fra før, så det holder å halvere mengden gelatin.
Hell ferdig hele over på nyvaskede syltetøyglass, sett på lokk og la de stå til de blir kalde. Du kan også koke glassene i vannbad i ovnen for fjerne alle bakterier. Oppbevares på kaldt og mørkt sted, og har en holdbarhet på opptil et år.