To flasker med smakssatt olivenolje

Smakssatt olivenolje

Det er bare et par uker siden vi kom hjem fra bryllupsreise i Italia og Spania, og det preger matlagingen denne sommeren. Denne to uker lange ferien føltes mest som en matreise, og vi har tatt med oss mange nye smaker og massevis av matnyttig inspirasjon – bokstavelig talt.

Noe av det vi festet oss mest med var alle de nydelige smakssatte olivenoljene vi ble presentert for ved alle restaurantene vi besøkte. Alle stedene hadde sine egne smaker, og vi studerte de ulike flaskene nøye. Noen var utrolig sterke og mørke røde i fargen, mens andre var lyse grønne og var fylt med oliven og olivenblader. Det satte i gang fantasien hos oss, og vi priset oss lykkelige for de tre fine oljekaraflene vi fikk til bryllupet.

To flasker med smakssatt olivenolje
Smakssatt olivenolje

Da vi kom hjem dro vi rett til butikken og plukket ut et par utsøkte og dyre olivenoljer; en fra Italia og en fra Spania, selvfølgelig. Vi tok også med oss litt annet som vi syns er godt, som rød chili, rosmarin, timian, oregano og ingefær. Da vi kom hjem laget vi to forskjellige oljer:

Sterk chiliolje

  • To røde chilier
  • Fire fedd hvitløk
  • To klyper hele sorte pepperkorn
  • En liten hel ingefærrot

Italiensk oljedressing

  • 5 store laurbærblad
  • En bunt fersk timian
  • 10 kvister fersk oregano
  • 3 fedd hvitløk

Her er det egentlig bare fantasien og smaken som setter grensene, men det er smart å tenke på hvilke krydder man vanligvis bruker. I vår matlaging er det to ulike smakspaletter som står ut; den asiatiske og den fra middelhavet. Derfor valgte vi å lage to krydderoljer som gjenspeiler disse smakene. Det gjør at vi får mer bruk for dem i dagligdags matlaging. Olje trekker til seg smak fort, men husk at oljen blir sterkere jo lengere den står. Det kan være smart både å etterfylle med olje for å unngå at den blir for sterk, og samtidig bytte ut ingredienser som hvitløk, chili og ingefær med tiden. Dette er en klar sommerfavoritt, perfekt til salater, som marinade til kjøtt og glasur på grillen. God sommer!

Print Friendly, PDF & Email