Perfekt stekt biff

Biff

I går var den akkurat en måned etter valentine dagen, og to uker etter kvinnedagen. Gutta har jobbet hardt i det siste med å varte opp oss kvinner, og dermed er det på tide å gjøre noe i gjengjeld. 14. Mars var den offesielle «Steak and BJ Day»

Hvis du ikke er helt sikker på hva denne dagen innebærer kan du titte på denne nettsiden: www.officialsteakandblowjobday.com. Jeg kommer ikke til å forklare hva dagen går ut på heller, men gi dere en liten veiledning til å lage nydelig biff.

Ingredienser

  • 2 mørbrandbiffer à 200g
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

Tilbehør

  • 2 smakfulle tomater
  • 1 avokado
  • Salatblader
  • Sitrondråper

Fremgangsmåte

Det er flere ting folk ofte gjør feil når de steker biff. Her er de viktigste punktene å passe på:

Pepper
Pepper

1. Temperer kjøttet

La kjøttet ligge på kjøkkenbenken i 30-60 minutter, avhengig av tykkelse og mengde, før du tenker på å steke kjøttet. Dette gjøt at kjøttet ikke senker temperaturen i pannen når du steker, og du får stekt – ikke kokt – biff.

2. Krydder først

Tørk kjøttet lett med kjøkkenpapir og krydre biffen på begge sider før steking. Salt, pepper, rosmarin og timian er gode biffkrydder. Gni krydderet godt inn i kjøttet.

Stekepanne
Stekepanne

3. Høy varme og god panne

Det er viktig at pannen er skikkelig varm og at pannen du bruker holder godt på varmen. En tung jernpanne er bedre enn en lett aluminium.

4. Smør og olje

Fordi vi steker på høy varme er det lurt å bruke både smør og olje til steking av biff. Melkeproteinet i smør har lett for å brenne seg på høy varme, men for oss som bruker melkefritt smør er ikke det noe problem. La smøret smelte helt og bli nøttebrunt før du legger i biffen.

 

Steke biffen perfekt
Steke biffen perfekt

5. Maks to i pannen

For mye kjøtt i pannen vil senke temperaturen drastisk, og du vil få kokt kjøtt, ikke stekt. Stek derfor maks to biffer om gangen. De skal uansett hvile litt etterpå, så hvis du lager til flere personer kan du fint steke i flere omganger uten at det gjør noe.

6. Snu èn gang

Når du har lagt kjøttet i pannen skal du ikke røre det før du ser kjøttsaft komme frem på oppepå biffen. Kun da skal du snu kjøttet, og deretter vente på at det samme skal skje på andre siden. Da har du en perfekt medium stekt biff som er rosa i midten. Hvor lang tid det tar på hver side avhenger av tykkelsen på biffen og hvor varm pannen er. Har du for sterk varme vil stekeskorpen bli svartbrendt før saften pipler frem, og har du for svak varme vil det ta lang tid, og biffen kan bli tørr.

7. Hvile

Det viktigste er å la kjøttet hvile etter steking. Pakk kjøttet inn i folie eller la den ligge i en panne med svakeste varme i 10-20 minutter. Under hvilen blir biffen mer stekt inni ved at egenvarmen fra stekeskorpen trekker innover i kjøttet. Hvilen kan bety forskjellen på en rå biff og en medium stekt biff.

8. Tilbehør

Mens biffen hviler skjærer du opp en tomat i tynne skiver og bryter opp salatblader. Del avokadoen i båter og ha sitrondråper, salt og pepper over. Smaker nydelig og forhindrer at avokadoen blir brun. Server på tallerken med biffen og en god BBQ-saus eller bearnaise. Dette vil gjøre opp for både sjokoladen valentinesday og blomstene på kvinnedagen.

Perfekt stekt biff
Perfekt stekt biff
Print Friendly, PDF & Email