Eplemos av norske epler

Eplemos er så fantastisk enkelt å lage at jeg nesten ikke trodde det selv. Du trenger ikke noe annet utstyr enn en stor kjele heller, så det finnes ingen unnskyldning for å la de norske eplene råtne på bakken i år. Ut og plukk – inn og kok!

Ingredienser

  • Epler
  • Sukker
  • Vann

Fremgangsmåte

Jeg glemte selvfølgelig å veie eplene, men det gjør ikke noe. Norske epler varierer så mye i syrlighet avhengig av hvor i landet de blir plukket, eplesort og hvor modne de er, at du skal aldri stole på sukkermengden som er oppgitt i oppskrifter. Her er det kun en ting å gjøre; smake seg frem.
image

Del eplene i fire og fjern kjernen, stilken og stygge merker. Ikke alle bryr seg om dette, men jeg syns ikke det er noe godt med harde kjernebiter i eplemosen. Du trenger en stor kjele og litt (1-2 dl) vann så det dekker bunnen av kjelen med noen cm. Hell i eplene og sett til oppkok under lokk. Det tar ikke lange tiden, og du bør følge med så ikke eplene svir seg. Kanskje du må fylle på litt vann underveis, og du må røre ofte så de øverste eplene også kommer ned i varmen.

Etter noen minutter er alle eplebitene myke og faller sammen til en røre. Senk varmen og velg om du vil mose med potetmoser eller bruke stavmikser, som gir to helt ulike resultat. Jeg kjørte stavmikseren og fikk en fin silkemyk mos. Nå er det frem med sukkeret; ha i litt og litt som du lar smelte fullstendig mellom hver gang du smaker. Bruk litt tid, så får du mosen helt perfekt. Gi et siste oppkok og du er klar!
image

PS.: Hvis du vil øke holdbarheten på eplemosen kan du tilsette syltetøy-holdbarhetsmiddel som du finner i de fleste dagligvarebutikker. Sukkeret bidrar også til å øke holdbarheten.

Eplemos kan legges på glass og brukes som pålegg på brødskiven. Kjøp noen søte små syltetøyglass og lag egne etiketter; det er perfekte vertinne- eller julegaver. Eplemos bruker vi i desserter som «tilslørte bondepiker» eller lunet sammen med vaniljeis. Til helgen skal jeg forsøke å lage glutenfri og melkefri ostekake servert i dessertglass med smøreost, glutenfri bunn, jordbær og eplemos. Følg med!

Print Friendly, PDF & Email