ost

Ost

Det finnes mange gode alternativer til ost av kumelk. Takket være tofu, soyamelk, geitemelk og bøffelmelk kan vi spise cream cheese, cheddar, mozarella og fetaost.

Balsfjord kvit geitost

Balsfjordhvitost
På Kiwi fant vi plutselig denne osten; en gulost laget av geitemelk. Dette er et godt alternativ for oss som ikke tåler melkeprotein i kumelk, for geitemelk går stort sett mye bedre.

Skivet Cheddarost

Merket Tofutti lager en cheddarost basert på tofu og soya. Osten inneholder ikke noen form for melk, kasein eller kolesterol.

Smaken er veldig god, og passer både rå og smeltet, perfekt til ostesmørbrød og pizza.

I Norge er det Alternativ Mat som importerer denne osten. Vi har kun funnet denne osten på Meny så langt, men den kan kjøpes på nett via Kinsarvik Naturkost.

Creamy Smooth, smøreost

Samme firma, Tofutti, har laget «Creamy Smooth», en form for cream cheese, eller smøreost. Denne minner veldig om Philadelphia og Snøfrisk i tekstur, og kan brukes på omtrent samme måte – Creamy Smooth passer fint både på brød under skinke og som smakstilsetning i gratineer og andre middager.

Creamy Smooth naturell smaker likt Philadelphia Light, mens du får Creamy smooth med smak av fransk løk, urter og hvitløk og urter og purreløk – som faktisk smaker det den lover.

Vi har så langt kun funnet Tofutti Creamy Smooth på Meny, men den kan kjøpes på nettet hos Kinsarvik Naturkost.

Creamy Smooth inneholder nesten bare naturlige ingredienser, og er helt fri for gluten og laktose.

Sheese sojapålegg

Sheese er et soyapålegg som kan brukes som cheddarost. Laget i Skottland av Bute Island foods ltd., 100% melkefri. Vi har hittil kun funnet denne på MaxiMat i Sverige, men den kan kjøpes på nett.

Fetaost

Fetaost er orginalt gresk geiteost, men mange av de vanlige variantene er laget av kumelk på grunn av økonomi og tilgjengelighet. En av de mer kjente, Apetina, er eksempelvis laget av kumelk.

Geitemelk inneholder ikke samme protein som kumelk.

Fordi forskjellige butikker fører forskjellige merker, er det «lese seg fram»-metoden som fungerer: Gå gjennom ingrediensene og se om det er spesifisert geitemelk i fetaosten.

Mozzarella

Mozzarellaost er i mange tilfeller laget av bøffelmelk. Bøffelmelk inneholder ikke samme protein som kumelk. Det er desverre få butikker som fører bøffelmozzarella i vårt nærmiljø, så det eneste stedet vi har funnet bøffelmozzarella er på MaxiMat i Sverige.

Kinsarvik fører Tofuttis soya- og tofumozarella som kan kjøpes på nett.