Svenskekake med hjemmelaget syltetøy

Svenskekake

Woopidooo! Endelig en oppskrift på bakverk som faktisk blir like mykt, saftig og deilig som normalt hvetebagst. Denne oppskriften på svenskekake kommer fra min mormor og har eksistert i min familie i flere generasjoner. Jeg lar dere få denne oppskriften fordi resultatet ble helt fantastisk, selv med glutenfritt mel. Denne oppskriften unner jeg glutenallergikere!

Ingredienser

  • 7,5 dl soyamelk
  • 3 ss sukker
  • 1 strøken ts salt
  • 1 dl smeltet smør
  • 1 ss rapsolje
  • 50 g fersk gjær
  • 1,2 kg glutenfritt fint mel
  • 2 ss profiber
Svenskekake (glutenfri og melkefri)
Svenskekake (glutenfri og melkefri)

Fremgangsmåte

Varm melken med sukkeret i en kjele til den holder 37 grader. Løs gjæren i melken. Det er viktig å bruke levende fersk gjær for å få godt resultat med glutenfritt mel. Jeg har i lang tid forsøkt å bake med tørrgjær og aldri fått et godt nok resultat. Etter at jeg byttet til levende gjær har jeg virkelig lykkes med bakingen. Bland inn smøret og saltet i melkeblandingen og hell væsken i en stor bakebolle. Du kan godt bruke bakemaskin, men jeg syns det var enkelt å samle deigen for hånd. Bland profiber med melet og sikt melet ned i væsken mens du blander godt. Ikke bruk for mye mel, da blir deigen bare hard og tørr. Prøv også å blande sammen hele deigen mens væsken fortsatt er lunken.

Når du har en deig som holder sammen har du den på et bakepapir på en stekeplåt. Dryss lett mel over og kjevle deigen helt ut i hjørnene. Dekk med plastfolie og et opptørkshåndkle. La heve et lunt sted i en time. Prikk overflaten lett med en gaffel og pensle med et pisket egg. Det gjør at du får en fin og gylden stekeskorpe. Stek på nederste rille i 10-15 minutter på 225 grader over- og undervarme. Avkjøl svenskekaken på rist, del i firkanter og server med melkefritt smør og hjemmelaget syltetøy. Perfekt å servere gjester til lunsj eller ha med som niste på tur. Passer perfekt til å fryse ned til en senere anledning. Håper dere får til denne oppskriften og kan nyte deilig bakeverk som er glutenfritt og melkefritt.

Svenskekake med hjemmelaget syltetøy
Svenskekake med hjemmelaget syltetøy
Print Friendly, PDF & Email