Gresskarbørd

Gresskarbrød – vår favoritt

I høst har jeg bakt gresskarbrød flere ganger, og hver gang har jeg mistet oppskriften. Derfor er det hver gang like spennende å se hva resultatet blir, og selv om jeg til slutt kommer på hvilke fire oppskrifter jeg har slått sammen gjør jeg litt forskjellig hver gang. Heldigvis har resultatet blitt bedre og bedre. Vi får se nå da; for nå står enda en deig til heving.. 

Jeg har en tendens til å bruke det jeg har i skapet når jeg baker brød. Det er også en grunn til at resultatet ikke blir det samme hver gang. I tillegg husker jeg at deigen var så treig til å heve sist at jeg satte den inn i ovnen; så det kan gi annet resultat også. Jeg vet aldri helt hvordan det blir med baking, for jeg gjør det for sjelden, bruker for mange ulike ingredienser og er dårlig på å notere meg fra gang til gang hvordan jeg gjør. Men ikke denne gangen; her har du eksakte mål og fremgangsmåte for dagens brødbaking:

Ingredienser

  • 1 pk tørrgjær for salte deiger
  • 6 dl glutenfritt fint hvit mel
  • 3 dl bovhete
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl gresskarfrø
  • 2 ts malt grovt Himalayasalt
  • 1 ts malt muskattnøtt
  • 3 dl gresskarmos
  • 2 dl soyamelk light

Fremgangsmåte

Jeg bruker oftest tørrgjær, og syns det er en enkel måte å bake på, selv om jeg vet godt at resultatet blir mye bedre med fersk gjær. Bland alt det tørre i bakebollen. Bland sammen gresskarmos og soyamelk og varm i mikrobølgeovnen til 40 grader. Bland det våte i det tørre og la kjøkkenmaskinen gå i 5 minutter. Justèr litt med melk og mel for å få en god konsistens på deigen. Den skal være fast men ikke klissete. Pakk bollen inn i en bærepose og la stå varmt i ca. 45 minutter til deigen har hevet til dobbelt størrelse.

Når deigen er klar hvelver du den over på et bakeunderlag med mel og knar deigen litt før du former to like store emner. Jeg bruker brødformer av silikon og er veldig fornøyd med det. Fyll formene med hvert sitt brødemne, sett formene på en bakeplåt og dekk med plastikkpose. La igjen brødene heve, men denne gangen i ca. 30 minutter. Sett brødet inn i bunnen av ovnen på varmluft 175 grader i ca. 60 minutter. Stikk en trepinne i brødet for å se at de er ferdige. På grunn av gresskaret blir de fort litt tunge, så bedre med et par minutter for mye enn for lite.

La brødene hvile en times tid på en rist så det får satt seg skikkelig og dampet fra seg før du skjærer i det. Brødet smaker overraskende lite gresskar, og du kan ha alt mulig av pålegg på. Mmm.. Deilig.

Ps.: Letet på nettet etter den glemte oppskriften og kom over denne oppskriften på gresskarbrød; naturlig fritt for både gluten, melk og gjær. Måtte jo prøve; og for et enkelt brød å bake! Her er det bare å røre sammen i en bakebolle, helle i former og steke; laget på 10 minutter og skal steke i 35-45 minutter.

http://www.sanabona.no/oppskrifter/oppskrift/157-gresskarbrod.html

Print Friendly, PDF & Email