Fransk jordbærkake; Fraisier - glutenfri og melkefri

Fraisier

Jeg har gledet med til programmet «Hele Norge baker», og det med rette. Inspirasjonen lot ikke vente på seg, og i dag står jeg på kjøkkenet og «smekker sammen» en kake jeg aldri før har hørt om før. Den virket avansert, med mange komponenter og tidskrevende operasjoner, perfekt for meg som elsker en utfordring. I tillegg skal jeg gjøre den gluten- og melkefri, selvfølgelig.

Fraisier er en fransk jordbærkake med vaniljekrem. Jeg har fulgt oppskriften til Pascal på siden til matprogrammet «Hele Norge baker» på TV3. Den eneste forskjellen er at jeg har byttet ut ingredienser med gluten- og melkefrie alternativer.

Ingredienser

Kakebunn

 • 130 g glutenfritt fint mel
 • 130 g sukker
 • 4 egg
 • 1 toppet ts bakepulver
 • 1 ts fiberhusk

Krem

 • 5 dl soyamelk
 • 150 g sukker
 • 60 g maisenna
 • 4 eggeplommer
 • 250 g usaltet og melkefri Melange

Lake

 • 2 dl vann
 • 100 g sukker
 • 30 g Cointreau

Pynt

 • 200 g middels store ferske jordbær
 • Marsipan
 • 2 ss melis
 • 1 ss kakaopulver

 

Fremgangsmåte

Først skal vi lage sukkerbrød, og denne oppskriften kan du også bruke til å lage bløtkaker, marsipankaker og andre etasjekaker. Start med å vispe egg og sukker til eggedosis i kjøkkenmaskin. Den er klar når den har gått fra gul til mer eggehvit farge og du kan skrive «Ole» med eggedosisen uten at O’en forsvinner før du har skrevet «e». Sikt over blanding av mel, bakepulver og fiberhusk og vend forsiktig inn uten å slå ut all luften. Hell miksen over i en smurt 22 cm springform og stek på nederste rille på 180 grader i ca. 30 minutter. Den skal være gyllenbrun når den er klar. La den hvile og kjøle seg ned i formen.

Glutenfri sukkerbrødbunn
Glutenfri sukkerbrødbunn

Så er det tid for å lage kremen. Start med å koke opp halvparten av melken i en stor kjele. Bland sammen den andre halvparten av melken med maisenna.Visp sammen sukker og eggeplommer i en bakebolle, visp inn den kokende melken og deretter maisennablandingen. Hell alt tilbake i kjelen og gi et oppkok samtidig som du visper kraftig hele tiden. Pass på at blandingen ikke legger seg ved eller brenner seg. Så fort blandingen koker vil den tykne, ta den da av platen og tilsett halvparten av smøret. Bland godt og hell blandingen over på et rent stekebrett for avkjøling. Sett resten av smøret på samme sted som kremen for at de skal få samme temperatur.

Bake glutenfritt og melkefritt
Bake glutenfritt og melkefritt

Nå kan du hvile deg litt til sukkerbrødet og kremen er avkjølt. Da er det tid for å sette sammen kaken. Det er lurt å tenke på at kaken skal stå i kjøleskapet i 3 timer etter at den er satt sammen (uten marsipan) for at den skal sette seg skikkelig. Det å sette sammen denne kaken krever konsentrasjon og litt tid. Først; finn frem fatet du skal servere kaken på og en rund form du kan bruke til å forme kaken med. Jeg brukte en rundform, men den ble nok litt stor. Derfor fikk jeg litt lite krem. Så, hvis du skal bruke en 23 cm rundform til å sette sammen kaken bør du lage mer krem; gange med 1,3 så vil du har nok.

Før montering bør du gjøre klar kremen. Ha en kalde vaniljekremen i en kjøkkenmaskin og tilsett det tempererte smøret. Kjør det i maskinen til det er en luftig og glatt krem. Så lager du sukkerlake ved å koke vann og sukker og la sukkeret løse seg opp. Tilsett så alkoholen – jeg brukte Cointreau. Siste forberedelsen er å skylle og tørke av jordbærene, skjære av toppen og dele de på langs i to.

Jordbær rundt kanten kjennetegner den franske kaken Fraisier
Jordbær rundt kanten kjennetegner den franske kaken Fraisier

Nå skal vi sette sammen vidunderet. Sett den runde formen på fatet. Plasser jordbærene med spissen rett opp rundt kanten av den runde formen. Skjær størrelsen på sukkerbrødet slik at det passer oppi formen på innsiden bærene, skjær deretter sukkerbrødet i 1 cm tykke deler og legg bunnen opp i formen.

Gluten- og melkefri sukkerbrødbunn
Gluten- og melkefri sukkerbrødbunn

Dynk med sukkerlake med en pensel – og ikke spar på herligheten. Bruk en slikkepott, ta en klatt krem og press mellom bærene ut mot formen. Gjør det hele veien rundt og legg et tynt lag på kakebunnen. Legg så et godt lag med jordbær og igjen et lag med krem før du legger på en ny del av sukkerbrød. Trykk brødet godt ned i kremen, dynk med sukkerlake og fyll på med krem helt til toppen av den runde formen.

Press krem mellom jordbærene ut mot kanten
Press krem mellom jordbærene ut mot kanten

Nå skal kaken stå i kjøleskap og sette seg i minst 3 timer. Dette er en kake du med fordel kan lage dagen før, for da blir kaken god og saftig. Rett før du skal servere kjevler du ut et tynt marsipanlokk som du legger over formen. Bruk kjevlen til å «skjære» marsipanlokket på kanten. Pynt med et par jordbær, litt melis og kanskje litt kakaopulver. Prøv å varme opp formen med hendene og lirke den forsiktig av. Hvis det ikke fungerer kan du varme en tynn kniv og frigjøre kaken fra kanten. Servér og ta imot «Wow» og «Awh» fra publikum.

Fransk jordbærkake; Fraisier - glutenfri og melkefri
Fransk jordbærkake; Fraisier – glutenfri og melkefri

Noen tips på veien:

 • Fyll på med bær midt i kaken, og kutt gjerne jordbærene i mindre biter.
 • Hvis du bruker en stor form, f.eks. 23 cm springform, bør du lage mer krem enn det som står i oppskriften.
 • Ikke spar på sukkerlaken; dynk sukkerbrødbunnen godt.
 • Jeg hadde ikke marsipan men et lag med vaniljekrem fungerte like bra.

PS.: En skal tidlig krøkes som god kjøkkenhjelp skal bli. Liten hilsen fra vår vakre 6 uker gamle datter Ibelin:

Vår vakre datter følger nøye med når vi står på kjøkkenet
Vår vakre datter følger nøye med når vi står på kjøkkenet
Print Friendly, PDF & Email