Hjemmelaget pasta med elg og shitakesopp

Hjemmelaget tortellini med elgkjøtt og shitakesaus

Til bursdagen min fikk jeg en etterlengtet pastamaskin av svigermor og -mormor. Hittil har jeg ikke fått prøvd den, men etter å på lørdag ha vært i byen på lansering av byens nye matbok, «Halden Food City«, stakk vi innom den lokale kjøtthandleren som hadde fått nyskutt elg i hus. Med en rolig søndag, den første på evigheter, bestemte vi oss for å slå Norge, Italia og Japan sammen i hjemmesnekret pasta – nærmere bestemt tortellini med elgfarsefyll – med en fløtesaus med løk og shitakesopp.

Å lage pasta hører man gjerne ikke er så enkelt. Deler av å lage pasta er forferdelig enkle. Andre – absolutt ikke 🙂 Det er en utfordring å få pastadeigen riktig med glutenfritt mel, siden man bruker mel uten naturlig binding (gluten). Neste gang jeg lager pasta skal jeg prøve å ha i litt fiberhusk, men med litt jobb fikk vi til dette også! Mer om det senere, slik setter du pastadeigen…

Hjemmelaget pasta ingredienser

Ingredienser, Pasta:

  • 300 gram fint glutenfritt mel
  • 3 spiseskjeer olje
  • 3 egg
  • 1 glass kaldt vann
  • 1 teskje salt
  • 1 egg, pisket

Fremgangsmåte, Pasta:

Hjemmelaget pasta vulkanLag et fjell av melet og saltet på arbeidsbenken, som du så graver et hull i midten av. Litt mer vulkan enn fjell når du er ferdig. I hullet slår du i eggene og oljen, og bruker hendene til å flytte mel fra bunnen av fjellet til hullet. Jobb deigen godt, jeg brukte nærmere en halvtime totalt med knaing. Deigen skal bli veldig hard, men samtidig være strekkbar, siden den skal rulles ekstemt tynn. Mens du elter deigen, fyll på med 2-3 spiseskjeer kaldt vann for å gjøre deigen enda smidigere.

Hjemmelaget pasta, elting

Når du har eltet deigen hard nok, legg den i en bolle med lokk og la hvile en time.

Når deigen har hvilt, skal rullingen starte. Uansett om du velger å lage tortellini, lasagneplater, spaghetti eller tagliatelle må det rulles, og det er dette som er utfordringen med å lage pasta. Ta en liten bit av gangen, kna den i hånden og form til en ball. Trykk ballen så flat du kan på arbeidsbenken. Jo flatere og deigen er jo mindre sprekker den når den rulles første gangen, og da blir «leiven» mindre sårbar. Det er glutenet i hvetemel som gjør vanlig deig elastisk, så vi må være litt ekstra forsiktige når vi ruller glutenfri deig.

Pastamaskin
Pastamaskin
Hjemmelaget tagliatelle
Hjemmelaget tagliatelle

 

Vi starter alltid på tykkeste nivå, slipper (ikke dytte eller presse) deigen forsiktig gjennom rullen og lar den gjøre jobben. På de tykkeste nivåene kan det være greit å kjøre deigen gjennom to ganger. Når leiven begynner å bli lang kan du prøve å la maskinen dra deigen gjennom selv, og at du konsentrerer deg om å ta imot leiven i andre enden og legge den rett utover på benken. Til slutt er leiven så tynn at den nesten er gjennomsiktig. Da kan du velge å kjøre den gjennom en av rullene med mønster; da får du spagetti eller tagliatelle (båndpasta). Eller du kan gjøre som oss; skjære ut firkanter og rundinger til tortellini.

Når pastaen er rullet, skjær den tynne deigen i firkanter på cirka 5×5 centimeter. Vi prøvde utallige varianter for å finne hvilken måte som var best å lage disse på, og den enkleste var å lage firkanter man legger i stjerne.

Ta en firkant, og bruk fingeren å gni litt pisket egg langs kanten av firkanten. Dette vil fungere som lim når du legger på «lokket». Legg litt fyll i midten av firkanten, her er det prøving og feiling som gjelder for å finne riktig mengde. Men tro meg, du kommer til å ta for mye fyll ved første forsøk 😉

Hjemmelaget pasta lim

Når fyllet er på, legg over den andre firkanten, skrådd 45 grader slik at hjørnene overlapper hver side av den første firkanten. Brett kantene fra den første firkanten rundt lokket, slik at hjørnene limer seg til firkant nummer to.

Dette er som sagt måten vi gjorde det på som fungerte best. Noe litt vanskeligere, men som ser særdeles mye lekrere ut, er å trykke ut sirkler av den ferdige rullede deigen. Bruk en finger og stryk egg-lim langs halvparten av ytterkanten av sirkelen. Legg fyllet i midten, og brett sirkelen sammen. Bruk fingrene til å trykke kantene sammen, slik at de limes, og du har en halvmåneformet tortellini som ser ut som en liten calzone. Denne måten å gjøre det på lager også tortellini som er mer tilpasset en munnfull en den nevnt over, men dette krever også enda mer tid og presisjon.

Når tortellinien er klar til koking, sett en kjele med mye vann, en dæsj olivenolje og en nype salt på høy temperatur. Når vannet fosskoker, ha i 8-10 tortellini av gangen. Kok i 5-7 minutter. Ta ut tortellinien og legg den i et dørslag, la hvile i 2-3 minutter.

Viktigste huskeregler

  • Pakk deigen tett i plastfolie så den ikke tørker mens du ruller biter gjennom maskinen.
  • Hvis deigen får hard skorpe kan du kna den litt med kaldt vann til den myk. Da er den enklere å jobbe med.
  • Trykk hver deigbit skikkelig flat på arbeidsbenken før du ruller gjennom maskinen på tykkeste nivå. Bruk gjerne kjevle.
  • Stek klar fyllet mens pastaen hviler, så det er klart når du starter å rulle den ut. Deigen stivner ganske raskt, og blir vanskelig å arbeide med dersom den stivner.
  • Ikke kok pastaen for lenge; 3-4 minutter kan være nok!
  • Vær ekstremt forsiktig når du bretter/trykker pastaen sammen over fyllet. Blir det hull eller sprekker, er det ekstremt enkelt å koke i stykker tortellinien.
  • Ha litt olje i vannet når du koker pastaen så den ikke klebrer.

Ingredienser, Tortellinifyll

  • 200 gram elgfarse
  • en kvart løk
  • Havsalt
  • Grovt pepper
  • En spiseskje smør til steking

Fremgangsmåte, Tortellinifyll

Sett en panne på middels sterk varme, ha i smøret. Finhakk løken. Når smøret er brunet, ha i løken. Stek løken gyllen, og ha i elgfarsen. Stek brun, smak til med salt og pepper. Sett til side til pastabitene er klare.

Fyllet er så banalt enkelt og lage i forhold til selve pastaen, og med ferskt elgkjøtt er mesteparten av smaken klar for deg. Kun litt salt og pepper, og vips – pastafyll på 5 minutter.

Når tortellinien er fylt og kokes, lag sausen samtidig.

Ingredienser, Fløtesaus med shitakesopp

  • 4 dl soyafløte
  • Litt havsalt
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 100 gram shitakesopp
  • 1/2 løk
  • 2 ss barbequesaus
  • 1 teskje honning
  • 1 ss smør til steking

Fremgangsmåte, Fløtesaus med shitakesopp

Sett en stekepanne på middels sterk varme, og ha i smøret. Finhakk sopp og løk, og ha i pannen når smøret brunes. Stek lett i 2 minutter, hell over balsamicoeddiken og la denne koke inn i soppen. Når balsamicoeddiken er kokt inn, ha over litt havsalt. Hell over fløten og barbequesausen, rør godt og la småkoke i 3-5 minutter.

Når sausen er klar, legg 10-12 tortellini i en dyp tallerken, hell over godt med saus, og nyt en skikkelig hjemmelaget internasjonal høstrett! God søndag!

Hjemmelaget pasta med elg og shitakesopp
Hjemmelaget pasta med elg og shitakesopp
Print Friendly, PDF & Email