Hjemmeodlede cherrytomater

Soltørkede tomater

For at ingen av tomatene vi fikk i kjøkkenhagen i år skulle gå til spille har vi forsøkt å preservere dem så godt vi kan. En av årets vinnere ble hjemmelagede ‘sol’-tørkede tomater. De er riktignok tørket i ovnen og ikke av solen, men de smaker like godt.

Du trenger kun tomater – ingenting annet. Du kan drysse litt salt over, kanskje litt basilikum, hvitløkspulver eller oregano for mer smak.

Del tomatene i to. Det er lurt at de er omtrent samme størrelse så de blir klare på likt. Legg de med sårsiden opp på et bakepapir på et stekebrett. Brettet skal stå midt i ovnen og det fungerer best med varmluft.

Tomater klare for tørking
Tomater klare for tørking

Denne fremgangsmåten har jeg blitt fortalt av min tante, og hun sa det var to metoder for tørking; 36 timer på 60 grader og 6 timer på 110 grader. Dette gjelder for store (normale) tomater – ikke cherrytomater og lignende. Mine tomater er ganske små, og jeg tørker dem på 110 grader i 4-6 timer, eller til de er skrumpete og tørre.

Tomater tørket på denne måten holder seg lenge i en liten glassbolle dekket med plastfolie i kjøleskapet. Det har jeg selv testet, og de har til nå holdt seg like sprø og fine i smaken i over en måned.

Hvis du vil preservere de enda bedre kan du legge de i olje slik du får kjøpt dem i butikken. Varm opp oljen i en liten kjele. Bruk gjerne en god olivenolje. Ha i tørkede tomater, gjerne et par hvitløksfedd og et par stilker basilikum og timian eller rosmarin. Når du varmer opp oljen trekker den til seg smakene bedre og når vi har varm væske på varme glass som forsegles skapes et trykk inne i glasset som gjør at det holder seg lengre. Små syltetøyglass eller små saftflasker fungerer fint til dette. Vask dem grundig og varm glassene godt før du heller oppi oljen. Tett med kort eller lokk med en gang og oppbevar mørkt og kjølig.

Hjemmeodlede cherrytomater
Hjemmeodlede cherrytomater
Print Friendly, PDF & Email