Surret lammelår med appelsin, timian og rosmarin

Lammestek med appelsinaroma

I dag var svigerforeldrene hos oss på påskemiddag, og da ville vi servere et måltid som virkelig oste påske. Til hovedrett serverte vi lammestek med appelsinaroma, til dessert var det fylte hjemmelagede sjokoladeegg og til kaffen koste vi oss med gule sitronmakroner. Skal si det falt i smak! Her ser du hvordan vi tilberedte lammelåret.

Ingredienser til lammelår

  • Ett lammelår på 3 kg
  • 1 appelsin
  • Fersk rosmarin og timian
  • 3 fedd hvitløk
  • 3 ss grov sennep
  • 2 ss honning
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

Vi kjøpte lammelåret fryst. Det tinte på kjøkkenbenken i ett døgn og så beinet vi det ut selv. Se hvordan på denne filmen på MatPrat sine nettsider. En utbeinet stek er enklere å skjære i fine serveringsstykker og man får bort slintrer og overflødig fett. Avskjæret og bein koker vi kraft på som brukes til saus. Ved å surre steken får den en jevn tykkelse så den steker jevnere og man kan fylle den med de smakene man ønsker. Vi smurte innsiden med blanding av sennep og honning, strødde godt med salt og pepper, fersk timian og rosmarin og tre grovhakkede hvitløkfedd.

Utbeinet lammelår
Utbeinet lammelår

Rull sammen steken og surr med hyssing. Dytt halve appelsinskiver, rosmarin og timian inn mellom trådene hele veien rundt steken. Legg den på et par appelsinskiver på et stekebrett, hell ca. 1 dl vann på brettet og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken. Stek først på 200 grader i 10 minutter og senk deretter varmen til 140 grader. Stek til kjernetemperaturen er 70 grader. Det tok ca. 2 timer for vår stek. Pakk den inn i aluminiumfolie og et kjøkkenhåndkle og la den hvile i ca 1 time før servering. Da får du en saftig stek med masse smak.

Surret lammelår med appelsin, timian og rosmarin
Surret lammelår med appelsin, timian og rosmarin

Kraft til saus: Alt avskjær og bein koker vi kraft på mens steken er i ovnen. Fres en grøvhakket løk i litt olje i en stor kjele sammen med litt hel pepper, hel tørket einebær, et par laurbærblader, en halv stjerneanis og litt havsalt. Ha i avskjær og bein og brun lett. Hell over 1-2 dl hvitvin eller hvitvineddik. Kok opp og hell deretter på vann til det såvidt dekker beina. La dette koke uten lokk i så mange timer du kan. La vannet fordampe underveis. Ta vekk skummet som flyter opp. Sil av kraften over i en ren kjele når du tar steken ut av ovnen og kok kraften videre for å redusere mengden. Bruk kraften istedenfor vann når du lager saus og smak til med balsamicoeddik, honning, sennep, timian, rosmarin, pepper og salt. Oppskrift på hjemmelaget brun saus finner du her. Ikke glem å sile sausen før servering.

Poteter: Når du tar ut steken setter du inn et stekebrett med amadinepoteter og steker disse på 200 grader i 30 – 45 minutter. Rett før servering drysser du olje og flaksalt over og blander lett.

Aspargessalat: Sprøstek 150g bacon. Grovkutt en halv rødløk og skjær den andre halve i skiver. Ha løken i pannen med baconet. Kok to bunter store asparges i 2 minutter og ha i pannen med bacon. Ha blandingen i en bolle sammen med ca. 100 gram fersk babyspinat. Dryss over dressing bestående av 2 ss honning, 2 ss grøv sennep, 2 ss sitronsaft, salt og litt pepper. Miks godt sammen.

 

Dette er et måltid en påskemiddag verdig, og hva passer vel bedre til dessert enn fylte hjemmelagede sjokoladepåskeegg? Det må isåfall være gule påskemakroner med sitron.

Print Friendly, PDF & Email