Pinnekjøtt

Pinnekjøtt og kålrotmos

Pinnekjøtt er min desiderte favoritt når det kommer til julemat. Det salte og ufattelig møre lammekjøttet overgår både ribbe, sprø svor og helstekt kalkun for meg. Det er vanligvis ikke verken melk eller gluten tilsatt når man lager pinnekjøtt, så egentlig er det ingen annen grunn til å presentere dere for denne oppskriften annet enn at jeg elsker pinnekjøtt!

Ingredienser

  • ca. 1,5 kg pinnekjøtt (saltet og helst røkte kjøttstykker av lam)
  • ca. 8-10 poteter
  • 1 kålrot
  • 1 dl soyafløte
  • 2 ss melkefritt smør
  • Bjørkepinner eller en rist som tåler vann

Fremgangsmåte

DAGEN FØR: Pinnekjøtt må vannes ut over nattet. Jeg liker det veldig salt og lar det ligge i lunkent vann fra kvelden før. Dersom du ønsker mildere smak kan du vanne det ut over lengere tid eller bytte ut vannet flere ganger underveis.

Pinnekjøtt
Pinnekjøtt

2-3 timer før middag: Legg bjørkepinner på kryss og tvers i en stor kjele og fyll vann så det nesten dekker pinnene. Legg kjøttet lagvis med så mye luft som mulig oppepå pinne. Poenget er at kjøttet skal dampe, ikke koke. Bjørkepinnene vil sette en god smak på kjøttet, og er bedre å bruke enn rist. Sett kjelen på høy varme og gi vannet et oppkok. La det deretter stå å småkoke i 2-3 timer til kjøttet løsner fra beina. Pass på å fylle på vann etterhvert som det fordamper – det må ikke koke tørt, og kraften som blir igjen i bunnen av kjelen bruker vi i kålrotstappen og som saus.

Stikk i kjøttet med en kniv innimellom for å kjenne på motstanden i kjøttet. Når du nesten ikke merker motstand er kjøttet ferdig. Mens kjøttet damper koker du poteter og kålrot – hver for seg. Del kålroten i terninger – da koker den fortere. Når den er skikkelig mør heller du av vannet og moser godt med en grønnsaksmoser eller håndmikser. Hell over litt kraft fra kjøttet, litt smør og litt soyafløte, og smak til med salt, ørlite pepper og muskattnøtt.

Kålrotmos
Kålrotmos

Server kjøtt sammen med nykokte poteter, kålrotmos og kokekraften som saus. Ikke glem en ekstra tallerken til beinrester, og ikke spar på kjøttet! Nå kan du nyte en av norgest beste tradisjonsretter.

 

Print Friendly, PDF & Email