Grønnsaksbuljong av avskjær

Spekket med deilige fristelser der ost, bacon, ferdig deig på rull og egg ofte spiller hovedrollene. Jeg snakker selvfølgelig om alle de små snuttene som har begynt å fylle opp Facebook-feeden min. I det siste har den sosiale plattformen blitt en vel så god inspirasjonskilde til matlaging som til sosialisering.

I en av disse videoene så jeg et par hender som puttet skrell, skall, ender og tupper av diverse grønnsaker i en pose som med jevne mellomrom var innom fryseren. Til slutt havnet avskjæret i en kokende kjele og til slutt var det grønnsaksbuljong. DET er min type matlaging; tar ikke noe ekstra tid i hverdagen, er næringsrik, hjemmelaget, utnytter maten bedre, sparer miljøet, sparer meg penger. Vinn-vinn-vinn… osv. Dette er hvordan jeg gjør det:

En plastboks med lokk i den lille fryseren på kjøkkenet fylles nesten hver dag med avskjær som vanligvis går i kompostposen; avskjær fra grønnsakene vi bruker til middag.

ovnsbakteGrønnsakerOgKotelett

I dag var det bakte rotgrønnsaker til middag og da ble boks nummer to fort full. Istedenfor å sette de tilbake i fryseren hev jeg de oppi en kjele:

  • Gulrotskrell og ender av 3 gulrøtter
  • Potetskrell fra 5 poteter
  • Løkskall og ender av tre løk
  • «busten» og bunnen av en fennikel
  • Skall og ender av en søtpotet
  • tre grove skiver med persillerot og litt skall
  • Hvitløkskall av fem fedd

Oppi kjelen puttet jeg også innholdet fra boksen i fryseren med diverse annet avskjær. Så helte jeg på vann til det dekket avskjæret helt (og en dæsj til) og satt dette til koking. Mitt avskjær fikk småkoke på lav-medium varme i ca. 1,5 time.

grønnsaksbuljong_avskjær

Når avskjæret er har mistet all farge og struktur er kraften klar. Så silte jeg av kraften med et dørslag og hadde væsken tilbake i kjelen for videre koking og redusering i ca 2 timer til. Da var væskemengden halvert og smaken dobbelt så intens! Skrudde av platen og satt kjelen til siden for å avkjøles litt. Så fordelte jeg væsken i små beholdere, satt på lokk og lot de avkjøles litt til før de settes i fryseren.

Når de er ferdig fryst kan jeg ta dem ut av beholderne og legger terningene sammen i en plastikkpose og frigjøre beholderne til nye runder. Da vil jeg alltid ha terninger med hjemmelaget grønnsaksbuljong tilgjengelig på kjøkkenet!

Print Friendly, PDF & Email