Elgstek med championstuing og høstrotmos

Elgsteik

Høst er tid for elgjakt i Norge, og da vi skulle handle inn mat til vårt første måltid i nytt hus var valget enkelt. Fersk elgsteik kjøpte vi i Sverige til 289 svenske kroner per kilo, og vi kunne nyte en skikkelig luksusmiddag.

Mange vegrer seg fra å lage langstekt og helstekt kjøtt. Det synes vi er rart, for med steketermometer er det enklere å få en perfekt stekt steik enn å få en saftig og mør biff. Denne oppskriften viser deg hvordan du går frem for å helsteke elgstek og lage championstuing til. Vi lagde høstrotmos som vi serverte til.

Marius lager mat i nytt kjøkken
Marius lager mat i nytt kjøkken

Ingredienser

  • 800g elgsteik
  • 2-3 champion
  • 1/2 gul løk
  • 1-2 dl soyafløte
  • Salt, pepper
  • Høstrotmos

Fremgangsmåte

Først er det viktig å ta kjøttet ut av pakken, tørke av og la hvile på kjøkkenbenken i minimum en halv time før det skal stekes. Sett stekovnen på 160°C og sett en stekepanne på maks varme. Bland grovt salt, pepper og annet godt krydder sammen i en morter eller en liten skål. Dryss over og gni godt inn i hele kjøttstykket. Stek steika i margarin på høy varme til det har en brun stekeskorpe på alle sider. Legg den deretter i en ildfast form og sett i steketermometeret på den tykkeste delen av kjøttet.

Når kjernetemperaturen i kjøttet er 70°C er det klart. For oss tok det ca. 50 minutter før kjøttet var klart. Det kan være lurt å ta kjøttet ut av stekovnen akkurat før den treffer riktig temperatur, for den øker gjerne litt på kjøkkenbenken også. Pakk steika inn i aluminiumsfolie og la den hvile på kjøkkenbenken mens du lager championstuing og moser rotgrønnsaker til høstrotmos.

championstuing
championstuing

Fres hakket gul løk i margarin i en stekepanne. La i skivet champion og la det steke til championen har fått stekeskorpe. Ha i fløten og all kraften fra kjøttet, og smak til med salt og pepper. Skjær kjøttet i ca. 1 cm tykke skiver og server sammen med høstrotmos og championstuing.

Print Friendly, PDF & Email