Rabarbra

Rabarbrakompott/syltetøy

Jeg er svak for rabarbra, og her om dagen var jeg så heldig å få fire kjempestore stilker av tanten min. Av dem ble det deilig mystisk rabarbrakompott som jeg etterpå la på glass og bruker som syltetøy i morgengrøten. 

Ingredienser

Obs! Hvor mye setning du trenger avhenger av hvor sure rabarbraen er og hvor søt du liker kompotten. Derfor er det viktig å hele tiden smake seg frem.

  • 4 tykke og lange stilker fersk hagerabarbra
  • 3 store ss mørk sirup
  • 3 ss melis
  • 6 ss sukker (smak til)
  • 1/2 vaniljestang (kan strykes eller erstattes med 1 ts vaniljesukker)

Fremgangsmåte

Kutt rabarbraen i terninger og ha i en kjele på litt under middels varme. La det stå slik til rabarbraen begynner å gå fra hverandre.

Rabarbra
Rabarbra

Skru så opp varmen og tilsett søtning mens du rører og smaker til. Vaniljestangen deler du på langs og skraper ut frøene. Ha både frø og stang i rabarbraen. Gi et lite oppkok og bland alt godt sammen.

Rabrabrakompott med sirup, melis, sukker og vaniljestang
Rabrabrakompott med sirup, melis, sukker og vaniljestang

Servér varm med en klatt fløte eller vaniljeis. Resten kan du helle på et varmt og grundig vasket syltetøyglass og bruke som pålegg eller topping på grøt eller frokostblanding.

Rabarbrakompott med soyakremfløte
Rabarbrakompott med soyakremfløte

 

Hjemmelaget vaniljesukker

Det er så synd å kaste brukte vaniljestenger. Selv om frøene er skrapet bort er det fortsatt mye aroma igjen i stengene. Derfor skyller jeg de lett og tørker dem litt med et tørkepapir og legger dem i et syltetøyglass med sukker. Vaniljeduften smitter over på sukkeret, og etter en stund har jeg deilig hjemmelaget vaniljesukker. Perfekt til å marinere jordbær og bringebær i, ha som søtning i krem eller glasur på boller eller kake.

Brukte vaniljestenger i sukker
Brukte vaniljestenger i sukker
Print Friendly, PDF & Email