Barnemat: gulrot- og potetpuré

Barnemat: Gulrot- og potetpuré

Jeg vet dette er uhyre basic, men dette er første innlegg i en ny barnematserie vi er i gang med. Barn skal ikke ha gluten- eller melkeprodukter sitt første leveår, og da syns vi det passet godt inn med noen oppskrifter og innlegg om dette på disse sidene.

Nå er lille tulla vår over 5 måneder og vi er i full gang med å introdusere henne til nye smaker. Grøten går rett ned med stor entusiasme og veiving med armer og bein. Hun er ikke så glad frukt, men da hun fikk smake gulrot på glass fra butikken kunne hun ikke få nok. Derfor ville jeg prøve å lage gulrot- og potetpuré som første hjemmelagede middag.

Jeg har tatt vare på glassene til barnemat fra butikken og fått noen barnematglass fra familien som jeg bruker til å ha hjemmelaget mat i. Vask dem først grundig i oppvaskvann til de er helt rene. Kok de deretter i en stor kjele med rent vann. Ta de ut av vannet og ha varm mat i glasset og sett på lokket umiddelbart. Når glasset og innholdet kjølner krymper det og det blir vakuum i glasset. Da holder innholdet seg lengere og du kan oppbevare glassene i kjøkkenskap til du åpner det. Bruk opp innholdet i åpnet glass innen et par dager.

Ingredienser

  • 3 gulrøtter
  • 2 poteter

Fremgangsmåte

Kutt potet og gulrot i små terninger. Husk at potet blir fortere møre enn gulrot så kutt gulrøttene i mindre terninger enn potetene. Ha grønnsakene i en liten kjele og hell i vann så det dekker grønnsakene.

Kok små gulrot- og potetterninger i minimalt med vann - IKKE hell av vannet
Kok små gulrot- og potetterninger i minimalt med vann – IKKE hell av vannet

Kok på middels høy varme med lokk til du kan knuse terningene med baksiden av en skje. IKKE hell av vannet, da forsvinner alle næringsstoffene ut i vasken. Når grønnsakene er møre vil det ikke være stort vann igjen og du må passe på at det ikke brenner seg. Fyll da på med vann og gi det et oppkok. Kjør alt i blenderen eller bruk miksmasteren i kjelen til alt er helt puré.

Press mosen gjennom en sikt for å få en klumpfri puré
Press mosen gjennom en sikt for å få en klumpfri puré

Min mikser er ikke noe særlig tess og det ble ikke fint nok for meg, så da presset jeg alt gjennom en sikt i tillegg slik at jeg ikke fikk med de store klumpene. Så hadde jeg pureen over på to varme glass og satt på lokket.

Ha varm mat i varme og kokte glass så holder maten seg lengere
Ha varm mat i varme og kokte glass så holder maten seg lengere

Det lille som ble igjen hadde jeg over i en isbitform i silikon som jeg satt i fryseren. Ibelin fikk smake litt fra bollen før jeg skylte den og hun gapte stort etter mer. Gleder meg til i morgen når hun skal få en liten porsjon til middag.

Barnemat: gulrot- og potetpuré
Barnemat: gulrot- og potetpuré

I dag fikk Ibelin spise pære for første gang. Vi har kjøpt sånt fint nett med håndtak på apoteket som jeg dyttet noen biter pære i. Skallet er ganske bittert så det skrellet jeg av. Hun er ikke så glad i frukt, men det var for spennende til å ikke tygge på nettet allikevel, og hun koste seg skikkelig med det til slutt.

Ibelin spiser pære for første gang
Ibelin spiser pære for første gang
Print Friendly, PDF & Email