Gresk «Matkode»

Gresk mat er det vi har gledet oss mest til med denne turen. Det greske kjøkken er kjent for grillede grønnsaker proppfulle av smak, helgrillet hvit fisk servert med sitron og lett salat, og selvfølgelig tomater, olje, oliven, fetaost og tzatziki som tilbehør.

Den greske kokeboken passer vår palett perfekt, men vi merket fort at vi ikke klarte å knekke «matkoden» her. Da vi først bestilte en «dagens meny» på hotellet serverte de oss 4 enorme retter på løpende bånd. Vi er godt oppdraget nordmenn og ville selvfølgelig ikke etterlate oss annet enn tomme tallerker for å vise hvor god maten var. Dette resulterte i at når hovedattraksjonen først innfant seg på bordet foran meg var jeg stapp mett.

Uspiselig

Neste dag gikk vi til en fiskerestaurant litt borti gaten. Der satt det en familie ved ett bord og et par ved et annet bord. Begge bordene var fylt til randen med tallerker fulle med mat, drøssevis av småretter, mye likt måten tapas blir servert på. Vi tittet på menyen, bestilte en lett auberginesalat, stekte blåskjell og stekt blekksprut, og gleder oss til et lett gresk lunsjmåltid. Det vi fikk servert var rimelig langt fra det vi hadde sett for oss. Auberginesalat var mer en mos enn noe annet, med rar konsistens og ubeskrivelig smak. Sjømaten var frityrstekt med et tykt lag deig rundt, og det gjorde alt fullstendig uspiselig for oss. Skuffet så vi de friske salatene og grillede grønnsakene som stadig ble servert til de rundt oss, og bestemte der og da at dette måtte vi få grep om rimelig kjapt.

Vi fant ut at nøkkelen lå i å bestille masse mat, spise kun halvparten og la resten ligge igjen på tallerken. Fullstendig sløsing med penger tenker nå jeg, men faktum er at det slett ikke blir så dyrt allikevel. Vi satt strategien ut i livet til lunsj den tredje dagen, og klarte det forsåvidt bra. Allikevel ble vi overrasket over hvor mange av rettene som er frityrstekte og hvor vanskelig det er å få grillede grønnsaker til bordet. I går kveld fant vi nøkkelen til hemmeligheten.

20120704-232115.jpg

En god anbefaling

Under finalekampen til EM ble vi kjent med et fantastisk hyggelig par fra England som fortalte oss om en fiskerestaurant de likte godt. Vi klarte med litt flaks og elemeneringsmetoden å finne frem til riktig sted sent i går kveld, og ga det selvfølgelig en sjanse. Grillet fisk og grønnsaker stod høyest på ønskelisten, og gleden og overraskelsen var like store da vi ble invitert bak disken for å velge vår egen fisk fra fryseren. Til denne fisken måtte vi simpelthen ha den greske salaten, fortalte kelneren, noe vi godtok med skepsis. Vi bestilte grillet squash som tilbehør, siden vi ikke var helt sikre på disse salatene enda, og ventet i spenning.

Det greske måltidet

Først kom det brød, og deretter et stort fat med grillede grønnsaker. Det var tomat, agurk, aubergine, rødløk, paprika, fetaost, hot peppers, poteter, oliven, masse god olje og havsalt; akkurat det vi hadde lengtet etter. Men høydepunktet kom da fisken ble servert. Et stort sølvfat med fire mellomstore helgrillede hvite fisk med sprøtt skinn, på en seng av rødløk og potet, servert med en skål varm olje og to halve sitroner. Det er det beste måltidet vi har spist her så langt, og står for meg som det typiske greske måltidet; hvit fisk, grillede grønnsaker, fetaost, tomat, oliven, havsalt olje og sitron. Det beste var kanskje at vi hadde hele bordet dekket med tallerker, fulle av mat vi ikke hadde sjans til å spise opp. Perfekt!

Print Friendly, PDF & Email