Hjemmelaget gnocchi

Hjemmelaget glutenfri gnocchi

Vi elsker gnicchi! De små godbitene brukes istedenfor pasta og er laget av potet. De består egentlig kun av potet, egg og mel, og det fungerer helt fantastisk godt med glutenfritt mel. Dette er en middagsfavoritt spesielt til fint middagselskap, men også til hverdags da datteren vår elsker dem. 

Denne oppskriften har jeg lånt av Gary på Masterchef Australia (video). Jeg har byttet ut melet med glutenfritt mel, og jeg tatt alle mål litt på ‘gefylen’ som vanlig. Derfor ville jeg tatt min oppskrif med en «klype salt» (hahaha..) og brukt Gary’s for det beste resultatet. Her er altså min oppskrift; mer som inspirasjon og bevis på at dette virker med glutenfritt mel og er et fantastisk alternativ til pasta eller kokte poteter.

Her gjelder det å ha god tid; potetene skal først bakes hele i ovnen og deretter presses gjennom en sikt. Dette tar litt tid, men mye kan gjøres dager i forveien.

Ingredienser

  • 1 kg poteter
  • Mye grovt salt
  • 1 løk
  • 1-2 egg
  • Salt
  • 250 g glutenfritt mel + litt til utrulling av deigen

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader og dryss et godt lag med grovt salt på en dyp stekeplate. Vask og prikk potetene med en gaffel. Legg de i stekeplaten på saltet sammen med en hel løk. Sett inn i midten av ovnen og la stå der til potetene er fullstendig mos innvendig. La de avkjøle litt før du deler dem i to og presser de gjennom en sikt eller fin rist. Det er nok enklest å gjøre det mens de er varme, men vi lot de ligge en hel dag i kjøleskap før vi gjorde det, og det gikk fint.

Bakte poteter
Bakte poteter

Denne metoden kan også med fordel brukes for å lage potetmos. Grunnen til det er at når vi lager potetmos på tradisjonelt vis forsvinner nesten all næringen fra potetene før vi får spist dem. Mye av næringen sitter i skrellet, og som om ikke det var nok forsvinner mye næring når vi heller av kokevannet. Nå har du en bolle full av fin potetmos som kan smaksettes og brukes som den er, men vi skal smake til med salt og blande inn litt over ett egg; lett vispet. Bland dette sammen med hendene til det lett samler seg til en ball. Deigen skal ikke være klissete, men absolutt ikke tørr.

Potet og mel
Potet og mel

Fordel halvparten av melet på et bakeunderlag, press potetballen utover melet og hell resten av melet over. Bruk en bred spatel til å folde melet inn i deigen til alt er helt blandet. Da har du en fin deig det er enkelt å arbeide med. Ta for deg en bit av gangen, rull den ut til en 1 cm tykk pølse. Bruk en skarp liten kniv til å dele pølsen på skrå i biter på ca 2 cm. Klem dem sammen litt på midten.

Gnocchideig
Gnocchideig

Vi laget så stor porsjon at vi fryste ned over halvparten. Da la vi dem ut på en bakeplate med bakepapir og la dem i fryseren. Da fryser de hver for seg og kan senere samles i en brødpose uten at det blir en stor deigklump i fryseren.

Rull deigen til en tynn pølse, skjær i biter som er 2-3 cm lange og gi dem en liten trykk på midten
Rull deigen til en tynn pølse, skjær i biter som er 2-3 cm lange og gi dem en liten trykk på midten

Når du skal tilberede gnocchi til middag bør resten være klart, bordet dekket og gjestene klare. Ha alle gnocchiene samtidig oppi kokende og godt saltet vann. Først synker de til bunnen, men når de flyter opp til overflaten – etter ett minutt eller to – er de klare. Ta de ut av kjelen med et dørslag og la de tørke av på et papirhåndkle i noen sekunder før du bruker dem i maten.

Hjemmelaget gnocchi med grytebiter av svin
Hjemmelaget gnocchi med grytebiter av svinHjemmelaget gnocchi

Gnocchi trekker godt til seg smaken fra sauser og gryter. De er derfor perfekte til rike tomatsauser ofte brukt sammen med pasta. I dag laget vi gryte med grytebiter av svin, løk, champignon, chili, gulrot, hvitløk, grønnsaksfond, kantarellfond, salt og urter. Det passet perfekt til gnocchi, og selv lille frøken på 1,5 år koste seg med den middagen. Nyt!

Print Friendly, PDF & Email