Krabbe

Høstdelikatessen krabbe

Kortreist, fersk og ren mat er i vinden om dagen. Da er det få ting som slår dagsfersk, nykokt og selvfanget krabbe fra egne teiner. Det er et sikkert høsttegn når hele familien samles til krabbefest i Sponvika. Her viser vi hvordan du koker, renser og serverer selvfanget krabbe.

Krabbeklør
Krabbeklør

I dag har vi vært ute med båten og hentet krabber! Pappa og stemor Kari setter ut krabbeteiner like utenfor Sponvika, og i dag fikk vi 15 krabber på 3 teiner. Deretter bar det rett hjem til krabbekokekjelen – og selvfølgelig krabbefest!

Selvfanget mat smaker alltid best, og krabbefiske krever ikke så mye som mange tror. Teinene koster 99,- stykk, og vi fikk 4-6 krabber i hver teine. Snakk med noen du kjenner om å låne båt dersom du ikke har egen, eller snakk med en lokal «båtmann» ved nærmeste havnområde om han vil sette ut og ta opp teinene dine for en liten slant.

Ingredienser

  • 1 krabbe pr. person
  • En stor kjele med nok vann til å dekke krabbene
  • 50g salt pr. liter vann
  • Dill

Fremgangsmåte

Fyll den største kjelen du har med nok vann til å dekke krabbene. Tilsett dill og 50g salt per liter vann, og kok opp. Ha en og en av de ferske og levende krabbene i det kokende vannet. Pass på å la vannet koke opp mellom hver krabbe du legger i. Når alle krabbene er i vannet lar du de koke sammen i 15-20 minutter. Ta kjelen av varmen og la krabbene kjølne sammen med kokevannet. Avkjølte og nykokte krabber er holdbare i 3-4 dager i kjøleskap.

Krabbe
Krabbe

Du kan fint fryse krabbe også, men det er ikke noe særlig å fryse dem hele. Derfor er det lurt å rense ut alt krabbekjøttet før du fryser det, gjerne i et tomt og godt vasket krabbeskjell. Dette er også en super måte å servere krabbe på, spesielt i litt finere selskap eller gjestene ikke har spist krabbe før. Server krabbe med lyst brød, smør og hjemmelaget majones smakssatt med dill. I vår familie serverer vi krabbene hele og renser dem mens vi spiser. Da blir det mye gris og søl, men det er halve opplevelsen. For å spise krabbe trenger du en god nøtteknekker til kloa, skalldyrbestikk og masse tørkepapir.

Rense krabbe

Start med å løsne det øverste skallet fra underkroppen med å føre en kniv mellom halefestet og skallet bak på krabben. Ta tak i skallet og halefestet og trekk delene fra hverandre. Det første du må gjøre er å fjerne munnstykket og paven (magesekken) ved å holde skallet i begge hender med munnen mot deg og trykke munnstykket ned og fremover med tomlene. Kast midtdelen som sitter fast på munnstykket. Skrap ut innmaten fra yttersiden av skallet; det er brunt på oversiden og hvitt inni. Hvis du ser noe rødt må du ta vare på det også; det er rogn!

Krabbekjøtt
Krabbekjøtt

Underkroppen er også full av mat, men det er litt pirkeri å få tak i det. Brekk av alle beina og de store klørne og brekk underkroppen i to på midten. Du vil se at underkroppen består av mange små kamre med hvitt krabbekjøtt inni. Dette er samme type kjøtt som det er i klørne; altså det beste på krabben, og vel verdt å pirke ut med skalldyrbestikk. Forsiktig så du ikke får med noe av de tynne skallveggene i kamrene. God bildebeskrivelse av rensing fant jeg hos Godfisk.no. Samle alt krabbekjøttet i en bolle og bland alt sammen med en teskje eddik, salt, pepper og litt majones. Ikke kast skallet, men vask det grundig i varmt vann. Skallet er flott til å servere krabbekjøttet i eller til å fylle og fryse krabbekjøttet i.

Tomt krabbeskjell
Tomt krabbeskjell
Print Friendly, PDF & Email