Firkantet bløtekake med fontantlokk og pynt

Glutenfritt sukkerbrød i langpanne

I morgen er det bursdagsselskap, og jeg skal forsøke meg på en firkantet bløtekake med fontantlokk. Da lager jeg sukkerbrød i firkantet form på 25 x 30 cm som jeg deler i to og legger i to lag med deilig fyll.  Denne oppskriften er hentet fra www.tine.no, men jeg har brukt glutenfritt mel. Syns denne oppskriften var så fin, for den er enkel å huske til neste gang:

Ingredienser

  • 8 egg
  • 200 g glutenfritt fint mel
  • 200 sukker
  • 2 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Smør en firkantet form på 25 x 30 cm og dekk den med bakepapir. Jeg smører først for at jeg skal få festet bakepapiret skikkelig ut i kanten og kaken blir jevnt stekt helt ut i kanten. Sett ovnen på 175 grader (over- og undervarme) og mål opp melet og bakepulver i en mindre bolle.

Ingredienser til sukkerbrød
Ingredienser til sukkerbrød

Visp eggedosis av egg og sukker. Bruk en stor bolle, for denne røren vokser seg stor. Av å se på Hele Norge Baker på TV at det er best å vispe eggedosis til sukkerbrød på lav hastighet. Da får vi mange små bobler, og da er det enklere å få en luftig og lett kake. Det tok lang tid å lage eggedosis med 8 egg på lav hastighet, men har du tid er det verdt det.

Når eggedosisen er ferdig kan du skrive «Ole» med vispen uten at «O» en er borte når du har skrevet «e». Legg bort vispen og bruk en slikkepott til å vende inn melet. Jeg lærte noe nytt på Masterchief Australia i går; dryss melet langs kanten av bollen – ikke i midten – og bland melet inn i røren ved å dra slikkepotten langs kanten og inn mot midten. Da unngår du at alt melet synker til bunnen og du får blandet alt godt.

Tips: Fordel mel på eggedosis langs kanten og ikke i midten
Tips: Fordel mel på eggedosis langs kanten og ikke i midten

Når røren er klar heller du den forsiktig over i formen og setter den i nederste halvdel av ovnen og steker i 30 minutter. Hos meg ble toppen ganske mørk fort, så jeg la et bakepapir over kaken de siste 10 minuttene for å unngå at den ble svart.

Sukkerbrødbunn i langpanne gir firkantet bløtekake
Sukkerbrødbunn i langpanne gir firkantet bløtekake

Ta kaken ut når den er klar. Det kan du kontrollere ved å stikke en liten trepinne eller en ren kniv i kaken; kommer den ut uten klumper er kaken klar. La den avkjøle på rist og husk at den må være skikkelig kald før du begynner å sette sammen kaken. Jeg baker ofte sukkerbrød et par dager før kaken skal være klar, og setter kaken sammen uten lokket og pynten kvelden før slik at smakene får satt seg. Da får du en saftig og deilig kake.

Lykke til!

Firkantet bløtekake med fontantlokk og pynt
Firkantet bløtekake med fontantlokk og pynt

PS: Denne gangen dynket jeg sukkerbrødbunnene grundig med nylaget solbærsaft og fylte hvert lag med et tynt lag jordbærsyltetøy og bananskiver. Lokket laget vi av sukkerpasta i tre farger. Ble godt fornøyd med resultatet, og dagens gjester syns kaken var god, saftig og fin.

PS, PS: Til denne bursdagen laget jeg også hjemmelaget gele av hjemmelaget solbærsaft. Det var utrolig godt! Du trenger bare ferdig hjemmelaget saft og en pose gelatin. Følg anvisning på pakken for dessertgele.

Hjemmelaget dessertgele av hjemmelaget solbærsaft
Hjemmelaget dessertgele av hjemmelaget solbærsaft
Print Friendly, PDF & Email