Mormors ertesuppe

Tradisjonsretter som ertesuppe skal lages fra bunnen og akkurat slik mormor gjorde det. Har lite til overs for «kjappe og forenklede» versjoner av slike retter; da mister de jo halve smaken og hele opplevelsen! Denne oppskriften deler jeg med dere fra en håndskrevet kokebok min mormor har laget til meg med sine oppskrifter.

Ingredienser

  • 2 stk. ferske lettsaltede knoker (1,4 kg og 1,2 kg var mine)
  • 500 tørkede gule erter (legges i bløt kvelden før)
  • 4 gulrøtter
  • 2 gule løk
  • 4 ts salt
  • 2 ts tørket timian
  • Nykvernet pepper

Serveres med

Fremgangsmåte

Kvelden før du skal lage (eller 8 timer før) legger du ertene i bløt. Husk at de sveller litt; så bruk stor nok bolle og nok vann.

Bruk den største kjelen du har; min var på 7,5 liter og den var til slutt fylt til randen. Legg begge knokene i kjelen og fyll opp med vann til det dekker kjøttet. Sett på medium varme. Etterhvert vil det dannes skum; det tar du bort. Kjøttet skal koke seg nesten mørt før du har i resten av ingrediensene. Jeg lot faktisk kjøttet småputre på svak varme i 3,5 timer mens jeg var på trening, og det ble perfekt! På litt høyere varme kan det ta ca. 1,5 – 2 timer. Jeg laget suppen kvelden før vi skulle ha gjester. På den måten visste jeg at den ville bli ferdig og få den tiden den trengte, samtidig som vi kunne ha gjester rett etter jobb på en hverdag.

Jeg kokte ertene litt på forhånd. Da slipper de det ytterste «skallet» som normalt sett preger ertesuppen. Jeg fjernet alle skall som fløt opp til overflaten, silte av vannet og helte ertene oppi kjelen sammen med kjøttet. Oppi samtidig gikk også grovskivet gulrot, grovkuttet løk og timian. La dette småkoke til ertene er møre; ca. 45 minutter, og smak til med salt og pepper mot slutten.

image

Den siste koketiden setter du også over potetene og kålroten, så er de ferdige samtidig. Ta ut kjøttet og rens bort fett og bein. Slik har vi alltid spist ertesuppe i vår familie: Server kjøtt, potet og kålrotmos på fat hver for seg og suppen i egen bolle. Vi starter middagen med en porsjon suppe (uten kjøtt) som forrett. Vi lar det bli igjen litt suppe i tallerken, og setter den dype tallerken til side. Så forsyner vi oss med potet, kjøtt, kålrotmos og sennep, og bruker supperesten som sjysaus over potetene. Deretter er det bare å spise suppe, kjøtt, potet og kålrot akkurat slik det passer deg. Vi inviterte mormor selv på ertesuppe laget etter hennes egen oppskrift, og den ble absolutt godkjent! Håper dere setter like stor pris på denne lille familieskatten.

PS.: Ertesuppen stivner og lar seg fint oppbevare i plastboks i kjøleskapet i flere dager. Fyll en suppeskål med den gelélignende massen og sett i mikroen på full effekt i 2 minutter. Det er nesten ikke til å smake at den ikke er fersk!

 

Print Friendly, PDF & Email