Hjemmelaget sushi; maki, nigiri og handroll, med nye smaker

Hjemmelaget sushi med nye smaker

Denne helga hadde vi massive «cravings» for sushi, så vi bestemte oss for å lage både nigiri, handroll og maki med flere forskjellige smakskombinasjoner. Denne oppskriften innholder spennende smakskombinasjoner som jeg er rimelig sikker på at du ikke har smakt før.

Ingredienser

Hjelpemidler (kjekt å ha)

  • Bambusmatte
  • Liten bambusmasse
  • Nigiriformer
Hjemmelaget sushi med nye smaker
Hjemmelaget sushi med nye smaker

Fremgangsmåte

Forberedelser
First things first; skyll sushiris grundig og legg risen i kaldt vann. Resten av fremgangsmåten for sushiris finner du først i oppskriften for Tempura Maki. Neste steg på lista er å ha scampi i en pose med hjemmelaget chilimarinade som du legger i kjøleskapet. Mens ris og marinade godtgjør seg kutter du avokado, agurk og røkt laks i tynne strimler. Ikke glem å skjære noen skiver til nigiri sushi også; de avlange bitene med sushi med fiskeskiver på.

Smaksmajones
Nå er det dags for de virkelige smakssetterne, og det er her den store forskjellen ligger; majonesen! Dette er noe av det beste med å lage sushi selv; du kan bestemme hvordan de skal smake helt selv og tilpasse smaken etter humør så vel som de andre ingrediensene. For denne runden med sushi laget vi to forskjellige smaksmajoneser; en chilimajones og en majones med fiskeurter. Chilimajonesen er lik den vi lagde til Tempura Makien sist, og fremgangsmåten ser du her. Den andre smaksmajonesen har hjemmelaget majones som base, og til 4 ss majones tilsatt jeg 1 ts sitronsaft, 1/2 ts dill, 1ts persillade, 1/2 ts persille, 1/2 ts sitronpepper, en liten nype salt og et par knuste sennepskorn. Bland dette godt sammen og smak underveis. Husk at risen demper smaken veldig og at smaksmajonesen derfor bør være smakssterk.

Hjemmelaget maki med nye smaker
Hjemmelaget maki med nye smaker

Da var det endelig dags for some action! Samtidig som du har kuttet, skjært, mikset og blandet har du selvfølgelig også multitasket slik at risen er ferdig på magisk vis, ferdigblandet med sukkereddik og avkjølt under vifte, OG du har selvfølgelig også klart å steke samtlige scampi gyllenbrune på begge sider. Da er det klart for å lage SUSHI!

Nigiri
Begynner med det enkle; nigiri. Vi har fått nette nigiriformer av mamma som gjør mesteparten av jobben for oss. Dersom du ikke har former er det enkelt å lage de avlange sushibitene for hånd også, men husk å ikke lage de større enn en munnfull. Pass på å fukte hendene godt med vann først og form en liten spiseskje ris til en avlang bit med håndflaten og fingrene. Legg biten på et brett, ha forsiktig ørlite wasabi på toppen og legg så en skive røkt laks på toppen. Vi eksperimenterte også med å bytte ut wasabi med en av de to majonesene og prøvde å legge en liten salatbit under laksen, alt med stort hell.

Handroll
Jeg har en ting for handrolls; de bugner av fyll, spises med hånden, ser delikate ut og kan varieres til det uendelige – slik lager du dem: Del en noriplate i fire, ta en del og legg  den med hjørnene pekende opp, ned, til høyre og venstre. Legg en liten spiseskje ris på øverste halvdel av noriarket, ha på litt hjemmelaget chilimajones, noen strimler laks og litt lodderogn. Brett det venstre hjørnet innover mot midten og ha litt vann på innerste kanten. Dette fungerer som lim når du bretter det høyre hjørnet innover og legger det over den venstre kanten. Nå har du laget en handroll, som kan pyntes med litt ekstra fyll i toppen, eller spises som den er, med hånda såklart.

Hjemmelaget sushi; maki, nigiri og handroll, med nye smaker
Hjemmelaget sushi; maki, nigiri og handroll, med nye smaker

Maki
Vår oppskrift på Tempura Maki har vært utrolig populær her på Naturlig Allergimat, og vi vil gjerne dele med oss andre gode smaker man kan fylle maki med. Fremgangsmåten for å rulle en california roll maki er den samme som på Tempura Maki, så se på den oppskriften for veiledning. Den eneste forskjellen denne gangen er at makiene er på vanlig vis; risen på samme side som fyllet når man ruller den sammen. Vi prøvde noen morsomme smakssammensetninger denne gang, blant annet pesto, salat og laks, som var uforventet godt, og anbefales på det sterkeste. Jeg er også en stor fan av chilimajones, chilimarinert scampi, to rader agurk og et salatblad. Legg en liten klatt lodderogn på toppen av hver makibit så ser det ut som sushien kommer rett fra restaurant, og smaker kjempegodt. Når sant skal sies lagde vi så mange makiruller at vi fikk prøvd alle smakskombinasjonene, og vet du hvilken vi likte best? Den med ALT! 😉

Print Friendly, PDF & Email