Risotto med kyllinglår

Risotto med stekt kyllinglår

Risotto er for meg en av de STORE rettene som jeg har vegret meg litt for å lage, slik som med Beef Wellington, lemon pie og suflet. Dere har også helt sikkert noen slike retter som står for dere som umulig å få skikkelig til, men la meg si; risotto trenger ikke være en av dem. Jeg har i dag tatt risottoen ned fra sin imaginære pedestal – for det var egentlig ikke så vanskelig.. 

Det var et besøk hos en venninne som inspirerte meg til å lage risotto i dag. Vi snakker mye om mat når vi er sammen, og hun er en flittig NaturligAllergimat-leser. Så jeg vil sende en liten hilsen og en stor takk til Ingerid som motiverer og inspirerer meg.

Risottoris er kort og rund ris, mye likt grøtris
Risottoris er kort og rund ris, mye likt grøtris
Bruk ekte risottoris for best resultat
Bruk ekte risottoris for best resultat

Ingredienser

  • 2 dl risottoris
  • 4-5 dl buljong
  • 1 dl hvitvin eller buljong og eddik
  • 2 ss olje
  • 1/2 liten rød løk
  • 1,5 dl revet pecorino
  • 2 tinede kyllinglår
  • Hjemmelaget kryddermiks (1/2 ts av hver): Chiliflak, sitronpepper, rosmarin, persillade, havsalt, spisskummen. Knus alle krydderne sammen i en morter og bland med 2 ss olje. Brukes til å pensle/marinere kyllingen.

Fremgangsmåte

Dersom kyllinglårene ikke er tinet trenger de ca. 15 minutter ekstra i ovnen. Sett de inn i kald ovn og la de tine mens ovnen varmer seg opp til 225 grader. Pensle de godt med krydderblandingen og stek de møre i ca. 25 minutter i ovnen. Du kan fint velge kyllingfilet, kyllingindrefilet eller ferdigstekt halv kylling hvis det er enklere for deg. Jeg elsker å bruke kyllinglår fordi det er den delen av fuglen som har mest smak og blir mest saftig.

Kjøttet fra stekt kyllinglår er saftig og har masse smak
Kjøttet fra stekt kyllinglår er saftig og har masse smak

Samtidig som kyllingen steker i ovnen lager du risotto. Start med en stor stekepanne på litt over medium varme og 2 ss olje. Ha i finhakket løk og la det surre forsiktig mens du rører. Det er viktig at all væsken er kokvarm, slik at du ikke senker temperaturen i pannen hver gang du heller over buljong. Derfor hadde jeg en liten kjele med vann, buljongterning, litt flytende buljong og eddik som hele tiden stod på stek varme ved siden av pannen.

Spe risotto med kokvarm buljong for å ikke senke temperaturen i pannen
Spe risotto med kokvarm buljong for å ikke senke temperaturen i pannen

Hell ca. 1 dl buljong over løken, vent til det har kokt opp og hell oppi all risen. Rør rundt og la risen trekke til seg mesteparten av væsken. Hell igjen buljong over til det så vidt dekker risen og la det stå til væsken har trekt seg inn i risen. Rør ofte; nesten hele tiden, slik at risen aldri setter seg fast i pannen, og du hele tiden har full kontroll over væskemengden. Slik holder du på til risen har en bløt og myk konsistens, men fortsatt litt tyggemotstand i midten. Samtidig som risen godgjør seg river du opp osten. Du kan også ta kyllingen ut av ovnen, la den avkjøle seg litt og plukke kjøttet. Når risottoen er ferdig er den deilig kremet. Trekk pannen til side, ha oppi osten og kyllingkjøttet, rør rundt til osten har smeltet og ha det hele over i dype tallerker. Mmmm…. Ukomplisert mat er deilig.

Risotto med kyllinglår
Risotto med kyllinglår
Print Friendly, PDF & Email