Solbærsaft

Solbærsaft

På denne tiden av året henger greinene på bærbuskene nesten nedtil bakken; tunge og smokkfulle av store modne bær. Jeg har en utømmelig kilde med solbær og rips hos farmor og farfar, og dagens fangst resulterte i hele 2,5 liter konsentrert solbærsaft.

Veier solbær
Veier solbær

Det virker kanskje gammeldags og tungvindt å lage saft selv, men sannheten er at det egentlig er at saft er noe av det enkleste du kan lage av bærene dine. Invester i en saftkoker, eller gjør som meg og lån av foreldre eller besteforeldre. Du trenger ikke engang finrense bærene, og selve saftingen gjør seg helt selv.

Ingredienser

  • 2 kg solbær (med stilk og det hele)
  • 700 g sukker / 500 g fruktose (smak deg frem)
  • 1 ts vinsyre
  • Saftkoker

Fremgangsmåte

Dette er så enkelt at du tror det ikke selv. Når du pukker bærene til safting kniper du bare av stilken bærene henger på – du trenger ikke finrense når du lager saft. Hell vann nesten opp til kanten i den nederste kjelen (1) og sett den kjelen med tut og slange (2) oppe på. Inne i denne skal sil-delen (3) i kjelesettet, og det er oppi her du heller bærene. Til slutt setter du på lokket (4), klemmer igjen slangen (5) og setter hele kjelesettet på stekeplaten på full varme.

Hvordan sette sammen alle delene til en saftkoker
Hvordan sette sammen alle delene til en saftkoker

 

Vannet skal koke slik at det damper bra. Dampen siver opp gjennom hullet i kjelen med tut og inn gjennom silen som holder bærene. Bærene blir damlet og knust, og saften drypper ned til kjelen med tut. Av 2 kg bær blir det mye saft; jeg fikk 2,5 liter, så pass på å slippe ut saft med jevne mellomrom så det ikke renner over. Pass også på at det alltid er vann i den nederste kjelen slik at det ikke koker tørt, da kan det begynne å brenne.

Etter noen timer er det ikke mer å hente av bærene, de er grå og svaskete. Da tar du hele kjelesettet av platen og lar den stå litt og renne fra seg. Deretter tar du vekk silen og tømmer ut resten av saften over i en annen ren kjele. Sett kjelen over varme og gi et lite oppkok. Dette kalles «råsaft», og vi koker for å kvitte oss med bakterier. Tilsett sukker litt etter litt og smak deg frem. Sukkeret gir riktig konsistens og fungerer som konserveringsmiddel. I tillegg tilsetter jeg 2 ts vinsyre som et ekstra konserveringsmiddel. Denne er veldig sur, så husk å smak til med sukker også etter at du tilsetter vinsyren.

Ingredienser til saftlaging
Ingredienser til saftlaging

 

Vask glassflasker grundig og la de ligge 2 min i kokehett vann. Tørk forsiktig av og bruk en trakt for å helle oppi flaskene. Unngå å søle på kanten og hell flasken så full du klarer. Sett på en lufttett forsegling og sett flasken på hodet for å avkjøles. Når væsken kjølner forminskes den og skaper vakum inne i flaskene, og saften får lengere holdbarhet. Jeg kjøpte søte 0,5 liters glassflasker på Dags Marked for 25 kroner, og de var kjempefine. Korken ble helt tett og de er perfekt i størrelse. Disse skal jeg sette små personlige etiketter på, gjemme på et kaldt og mørkt sted og gi bort som julegaver i år! Artig, personlig og utrolig godt! Server over isbiter utblandet med kaldt vann eller med kokende vann i en stor kakaokopp.

Solbærsaft på glassflasker
Solbærsaft på glassflasker
Print Friendly, PDF & Email