Mandelbunn

Mandelkake

Nok en oppskrift fra min mormor. Denne kakebunnen har vært i vår familie i over 50 år, og er bunnen til både Snadderkake, som pyntes med sjokoladekrem og banan, og Suksessterte med gul krem. Jeg bruker alltid denne oppskriften på mandelbunn til alle typer mandelkake, for den er enkel å huske og blir perfekt hver gang. Den er også naturlig gluten- og melkefri, og stort sett alle kan kose seg med kaken. 

Ingredienser

  • 4 eggehviter
  • 250 g malte mandler
  • 150 g farin
  • 50 g melis
  • 1 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Normalt foretrekker jeg å male mandlene med håndkvern. Da beholder man oljen i mandlene bedre og får en seigere kake. Hvis jeg har dårlig tid synder jeg litt og maler mandlene i kjøkkenmaskinen.

Mandler kvernes kjapt i kjøkkenmaskin
Mandler kvernes kjapt i kjøkkenmaskin

Så smører jeg en 24 cm springform og trekker bunnen med bakepapir. Deretter måler jeg opp sukker, melis og bakepulver og blander det sammen i en liten bolle. I en større bolle mikser jeg sammen eggehvitene med en håndmikser på middels hastighet. Da jeg så på Hele Norge Baker lærte jeg at hvis man mikser på høyeste hastighet får man store bobler, og da faller det lettere sammen. Derfor bruker jeg alltid middels eller lav hastighet når jeg lager krem, eggedosis eller stive eggehviter. Når du får myke topper på eggehvitene og marker i røren holder seg er den ferdig. Vi skal kunne strø et lite lag med malte mandler oppepå eggehvitene uten at de synker ned i miksen.

Mormors kokebok, kvernede mandler og eggehviter
Mormors kokebok, kvernede mandler og eggehviter

Nå er det viktig at alt det andre er klart slik at ikke eggehvitene blir stående på benken for lenge før den kommer i formen. Vend inn mandelmassen litt etter litt forsiktig med en slikkepott. IKKE rør inn med kraft, men skjær det ned i eggehvitene med myke bevegelser. Hvis du plutselig sitter med en klump med mandelmasse har du mistet all luften i røren og må begynne på nytt. Så fort du har fått blandet mandlene ned i eggehviten heller du røren forsiktig over i springformen, drar den ut med en slikkepott (ikke slå den i benken) og setter den inn i ovnen.

Mandelbunn
Mandelbunn

Kakebunnen skal steke på nederste rille på 175 grader i ca. 25 minutter. Stikk i den med en liten trepinne og se at den kommer ren tilbake, da er kaken ferdig. Jeg skrur av ovnen og setter ovnsdøren på gløtt og lar kaken avkjøles inne i ovnen for å hindre at den faller sammen når den avkjøles. Når kaken er avkjølt kan du pynte med det du ønsker, her smaker det godt med alt fra sjokoladetrekk til krem og friske bær. I vår familie er det Suksessterten med den gule kremen

Print Friendly, PDF & Email