Glutenfri surdeigstarter

Glutenfri surdeigstarter

Marius er veldig glad i surdeig, og jo mer jeg leser om det, jo mer glad blir også jeg i det. Å slippe å kjøpe fersk gjær høres deilig ut, og det er litt morsomt å skulle lage sitt eget lille kjøleskap-kosedyr. Det krever litt vedlikehold og omsorg, men jeg tror det er verdt det, og gjør et forsøk..

Jeg har gjort litt research på nettet for å finne ut mer om surdeig og hvordan man lager en starter og gode råd om surdeigsbrød generelt. Her er de artiklene jeg fant mest interessante:

Fra Jord til Bord – Tre vakre surdeigsbrød blir til

Fra Jord til Bord – Surdeigstarter laget på glutenfritt mel

Surdeig.no – Den ultimate guiden til surdeigsbrød

Surdeig.no – Søt bakst med surdeig

Allergikokken – Glutenfri surdeigstarter

Regal.no – Surdeigstarter og tips

 

 

Surdeigsstarter

Første bud for å lage eget surdeigsbrød er surdeigstarteren. Dette er en blanding av mel og vann som får stå og gjære. Da utvikles det melkesyrebakterier og blandingen kan brukes istedenfor gjær som hever i bakeverk. Du kan lage brød, rundstykker, vafler, muffins, osv. Spesielt for surdeigstarter er at den «lever» lenge, og at hver gang du baker med den tar du kun av en liten del, og «moder-blandingen» lever videre i kjøleskapet ditt. Det betyr at du alltid har fersk hever i klar til bruk. Baksten får en karakteristisk søt-sur aroma og smak, men du kan smaksette med frø, krydder, søtning, salt og lignende som i andre bakverk. Hva slags mel du bruker til å bake med og hvor grøvt mel du bruker gjør også noe med smaken. Surdeigbakst har generelt sett lengre holdbarhet og er saftigere enn gjærbakst. Så – dropp tørrgjær og fint hvetemel og lag heller grovt surdeigsbrød.

Jyttemjøl er naturlig glutenfritt
Jyttemjøl er naturlig glutenfritt

For å lage glutenfri surdeigstarter har jeg fulgt oppskriften til Allergikokken, men jeg tok noen snarveier. Det gikk helt fint, og jeg fikk en boblende og syrlig surdeigstarter ved å gjøre slik:

Dag 1 – Kveld

  • 60 g (ca 1 dl) Jyttemjøl
  • 1,5 dl lunkent vann
  • 1 ss honning

Varm en keramikkbolle og bland sammen melet med litt og litt lunkent vann slik at det ikke klumper seg. Ha i honningen og bland det godt til en jevn røre. Sett bollen, uten å dekke den til, på et lunt sted.

Varm en keramikkbolle og bland sammen ingrediensene i den
Varm en keramikkbolle og bland sammen ingrediensene i den

Dag 2

  • 1 dl lunkent vann
  • 40 g Jyttemjøl

Ha deigen fra i går over i et litt stort syltetøyglass med lokk. Skyll keramikkbollen i varmt vann og bland sammen mel og vann som i går. Bland dette ned i syltetøyglasset og sammen med deigen fra i går.

60g Jyttemjøl, 1,5 dl vann og 1 ss honning er en god start
60g Jyttemjøl, 1,5 dl vann og 1 ss honning er en god start

Dag 3

Gjør det samme som dagen før. Når du legger deg på dag tre vil du ha en god røre som bobler og koser seg i syltetøyglasset.

Oppbevar surdeigstarteren i et syltetøyglass med lokk
Oppbevar surdeigstarteren i et syltetøyglass med lokk

Dag 4

La surdeigstarteren din hvile.

Dag 5

Nå kan du bake ditt første surdeigsbrød med egen surdeigstarter.

Glutenfri surdeigstarter
Glutenfri surdeigstarter

 

Print Friendly, PDF & Email