Bøkene "It's all good" og "Love, bake nourish"

Inspirasjon

I det siste har jeg gått lei av å se de samme ingrediensene gå igjen i omtrent alle oppskriftene våre og ikke minst på middagstallerken. Da passer det fint å kjøpe noen nye kokebøker for inspirasjon. Både «It’s all good» og «Love bake nourish» byr på sunne oppskrifter med nye ingredienser og jeg kan nesten ikke vente med å sette i gang!

Love bake nourish

av Amber Rose

"Love, bake, nourish" av Amber Rose
"Love, bake, nourish" av Amber Rose

Hun vokste opp i New Zealand med kjøkkenhager på alle kanter og en mor som elsket å bake og lage mat med det som fantes i hagen. I boken fokuserer Amber Rose oppskrifter med naturlige ingredienser og unngår «fabrikkmatvarer» og kunstige tilsetninger. Hun tar for seg baking etter sesong, typisk britisk «pudding», terter og marengs, små bakevarer, eggekremer, kakefyll og kompotter, og til sist et lite kapittel om te. I oppskriftene bruker hun mest gammeldagse kornsorter som rug og spelt istedenfor hvete. Det tradisjonelle hvetemelet er også erstattet med mandelmel og andre finmalte nøtter. Dette gjør kakene saftigere, og de varer lenger. Amber skriver at flere av kakene faktisk er best etter et par dager fordi smakene får blandet seg skikkelig og kakene får satt seg. Det er skjelden å se bruk av gjær i kakeoppskriftene, men egg og bakepulver går igjen som hevingsmiddel. Frukt og bær i sesong går igjen i alt denne damen foretar seg, samt naturlige søtningsagenter som lønnesirup og honning. Underveis i boken dukker det opp små notater om de mest brukte ingrediensene med interessant informasjon og nyttige tips. Hun fokuserer på kvalitet, sesong og kortreiste ingredienser, helst fra egen hage. Dette er søtsaker etter min smak, og fordi disse oppskriftene utelukkende består av naturlige og næringsrike ingredienser kan man nyte dem med god samvittighet. Klart – man blir ikke tynn av å spise bakevarer fra denne boken hver dag, men du får hvertfall i deg viktige næringsstoffer som har positiv effekt for kroppen på veien.

 

It’s all good

av Gwyneth Paltrow og Julia Turshen

"It's all good" av Gwyneth Palthrow og Julia Turshen
"It's all good" av Gwyneth Palthrow og Julia Turshen

Først i boken står det: «Delicious, Easy Recipes That Will Make You Look Good and Feel Great» – hvem kan ønske seg mer? Denne boken er et resultat av de gode matvanene Gwyneth og Julia har levd med de siste årene. De så positive resultater både på utsiden og hvordan det føltes på innsiden, og oppskriftene i boka er de mest brukte og kjæreste matrettene fra hverdagen deres. Boken tar for seg basismatvarer man bør ha i skapet, frokost, salater, supper, noen kjøttretter, fisk, grønnsaker, korn, enkle drikker, alternativer for barn, noen søtsaker og basisoppskrifter. Da jeg kikket gjennom oppskriftene første gang fant jeg mange ukjente ingredienser, og for å kunne lage denne type mat hver dag må mange av matvarene hos oss byttes ut og mange flere kjøpes inn. Oversikten over basismatvarene først i boken var nyttig og ga forklaring og oppklaring i de positive virkningene av visse matvarer kontra andre matvarer. Etter min mening er oppskriftene på kanten av hva vi kunne klart å leve med her i huset, men vi skal bruke rettene som sunne innslag og inspirasjon til nye matvarer og måter å lage mat på. De fleste rettene er faktisk vegetariske eller veganiske, og det er noe jeg er veldig spent på hvordan kommer til å bli mottat her hos oss. Handlelisten er nå full av «supermat» og spennende ingredienser jeg aldri ville skjønt hvordan jeg skulle tilberedt, og kroppen er klar for en sunn vår og sommer.

 

Et par ting jeg plukket opp på veien

  • Lønnesirup og honning er mye bedre en rafinert hvitt sukker, ofte vil du ikke kjenne noen forskjell i smaken og bakevarene blir mye sunnere.
  • Flere og flere blir intolerante mot meieriprodukter. Mye av grunnen til dette er at under pastoriseringen fjernes de ensymene kroppen trenger for å kunne fordøye matvaren. Hvis man kjøper upastoriserte meieriprodukter eller tilsetter probiotika vil selv melkeintolerante personer kunne nyte meieriprodukter.
  • Det er stor forskjell på soyaprodukter, og overkonsumsjon kan føre til hormonuballanse og gjøre kvinner ufruktbare.
  • «Heritage fruits comes from non-hybrid seeds that have been carefully selected, over a large period of time, to provide the best possible nutrition and taste. They are naturally disease-resistant and have co-evolved with the humans who have grown them.» Amber Rose, Love Bake Nourish, side 78.
Print Friendly, PDF & Email