Tomater

Tomater fra kjøkkenhagen

Normalt sett skal tomatplanter sås på våren og høstes gjennom sommeren. Jeg sådde tomater i juli og kunne høste bøttevis for bare et par uker siden – akkurat i tide før nattefrosten satte inn. Desverre ble ikke alle like fine, store og røde som i butikken, og smaken kunne sikkert hatt godt av noen timer til med sol, men det at de er hentet fra egen kjøkkenhage veier opp for alt det.

Jeg fikk ganske mange, men de fleste var fortsatt grønne da jeg høstet dem. De trenger ikke sol for å bli røde, det skjer under modningsprosessen selv etter innhøsting. Legg de sammen med et par allerede modne tomater i en plastikkpose på kjøkkenbenken og stikk noen hull i posen. De modne tomatene skiller ut et stoff som hjelper de umodne tomatene på vei, og vips er de røde og fine.

Mange sitter plutselig med mange flere tomater enn de klarer å spise, og her er et par tips til hva du da kan bruke de til:

Pizzasaus

Finhakk løk og hvitløk og fres lett i litt olje i en kjele. Skjær tomatene i grove terninger og ha de i kjelen sammen med litt finhakket paprika og chili. Tilsett mer olje og litt vann og la det koke opp. Smak til med salt, pepper, basilikum og oregano. Masse hvitløk og fersk basilikum er nøkkelen til en ekte Italiensk smak. Mos for hånd eller kjør i stavmikser når alt er gjennomkokt og mørt. La sausen koke inn til slutt for riktig konsistens. Oppbevaring: Lag en stor blanding, del opp i mindre porsjoner og frys ned i poser eller tupperbokser.

Tomater fra egen kjøkkenhage
Tomater fra egen kjøkkenhage

Hermetiske tomater

Vi bruker mye grovhakkede hermetiske tomater i vår matlagning. Det er rimelig enkelt å lage dette selv av de tomatene du har til overs, og du gjør omtrent som når du lager syltetøy. Grovhakk tomatene, gi de et oppkok i en kjele og hell varm røre i nyvaskede og varme syltetøyglass. Sett glassene på hodet til de er avkjølt og oppbevar de på et mørkt og kaldt sted. Da har du hakkede tomater på boks fra egen hage i flere måneder.

Tomatsalat

Grovhakk tomater og en god ost. Bland det godt sammen i en bolle sammen med smakssatt olivenolje, grovt flaksalt og pepper. Dette er perfekt tilbehør til biffen på lørdagen.

Grillet tomat

En av våre sommerfavoritter på grillen kan lett overføres til høsttilbehør og lages i ovnen. Skjær toppen av et par store tomater og ta ut innholdet med en skje. Bland innmaten sammen med grovhakket fetaost, salt og pepper og fyll tomatene igjen. Legg på toppen igjen og grill i 10 minutter.

Print Friendly, PDF & Email