Som ammende mamma ser jeg mange timer på TV om formiddagen, og en av favorittprogrammene er et svensk hageprogram som går på NRK. De lager alltid mat av det de finner i hagen mot slutten av programmet, og i dag laget de «Grillet hvitløkssuppe». Dette er min tolkning av denne suppen; uten hvitløk, riktig nok…
Denne suppen passer perfekt som formiddagsmat på helgen eller som forrett når man har gjester. Selv om det i dag er tirsdag ville jeg gjøre litt stas på Marius i dag med en to-retters middag, og da var dette forrett.
Ingredienser
Suppe
- 8 små mandelpoteter
- 50 g smør
- 1 purreløk
- 1 gul løk
- 1 vårløk
- 1/3 isbergssalat
- 1/2 flaske hvitvin
- 2 stk. buljongterninger
- Vann
- 2 dl soyafløte
Bruschetta
- 1 glutenfri baguett
- 1 hvitløksfedd
- 10 cherrytomater
- Løkpulver
- Basilikum
- Oregano
- Hvit pepper
- Havsalt
Fremgangsmåte
Sett ovnen på varmluft og 175 grader. Legg baguetten på en rist midt i ovnen og la den ligge der i ca. 15-20 minutter. Da er den sprø og fin på utsiden og fortsatt litt myk inni. Mens baguetten steker finhakker du cherrytomater og vårløk, og blander inn krydderet. Skjær den sprøstekte baguetten i skrå skiver og dryss ene siden med olivenolje. Stek så i varm grill- eller stekepanne et par minutter på hver side så de får en gyllen skorpe. Gni skivene med hvitløksfeddet og ha en liten skje med tomatmiks oppepå. Server lune ved siden av suppen.
Mens baguetten står i oven lager du suppen. Start med å smelte smør på middels varme. Ingen av ingrediensene skal frese eller brunes; dette skal bli en hvit suppe, og derfor skal alt bare myknes og godgjøre seg i smøret. Finhakk purre, vårløk og gul løk og ha det i kjelen. Kutt opp salaten i stimler og potetene i terninger og ha i kjelen. La dette surre litt før du tilsetter vinen og gir det hele et oppkok. Jeg brukte Sake; asiatisk rishvitvin som ofte drikkes lunkent til sushi, men vanlig hvitvin går også fint å bruke. Husk å gi et oppkok for å brenne vekk alkoholen. Tilsett buljongterningene og vannet, og når buljongterningene har løst seg opp blander du inn fløten.
La suppen småkoke til potetene er helt møre. Kjør så suppen i en blender eller bruk en stavmikser for å få en fin og slett suppe. Du trenger faktisk ikke krydre eller tilsette jevning, for her kommer både smak og konsistens helt naturlig fra ingrediensene. Server rykende varm med et par skiver bruschetta til.