Kjøkkenhage

I år har jeg ikke rukket å grave meg en skikkelig kjøkkenhage, men jeg har plantet litt i krukker og bøtter. De står i solveggen på plattingen hjemme og nyter den norske sommeren; masse vann og masse sol.

Tidlig i vår sådde jeg frø i små potter som har vokst seg store i kjøkkenvinduet hjemme. I begynnelsen av sommeren pottet jeg de om til større potter og satt de ut. Nå har jeg tykt med planter langs halve veggen på plattingen ute. Det er squash, sukkerert og tomater som er hovedfokus i år, og vi gleder oss til avlingene.
image

Tomatplantene har allerede kommet med flere tomatkart, og blomstrer fortsatt noen steder. De trenger god støtte både av pinner og oppbinding, spesielt når de blir tunge av frukt. I år har jeg også konsekvent plukket vekk alle «stjeleskudd» som vokser frem mellom blad og stamme. Disse skuddene kommer ikke med frukt, men stjeler masse næring fra planten, derfor tar vi de bort.
image

Sukkerertene har ikke kommet med blomst enda. De begynte jeg med veldig sent, men jeg håper de vil komme med avling litt senere i sommer.
image

Squash har jeg ikke prøvd meg på før. De kan førkultiveres inne, slik jeg har gjort, eller dåd rett i bakken etter tælen er borte. Jeg satt ut en plante i potte midt i juni, og den har blitt enorm. På den tiden vi har vært på ferie i Hellas har det vokst frem flere squash, og i går kunne vi høste den første store grønnsaken. Vi høstet den, delte den i skiver på langs og grillet skivene på begge sider. Så drysset vi dem med olivenolje og havsalt. Det smakte aldeles nydelig, og ga oss greske assosiasjoner. Stor stas med grilltilbehør fra egen hage!
image

For deg som tenker at dette er en umulig oppgave som krever mye; det er det ikke. Spesielt squash er en utrolig takknemmelig grønnsak å gro selv. Når den står ute får den både nok sol og vann til å klare seg selv, spesielt hvis den står i bakken og ikke i potte. Test ut med et par planter en sommer og finn ut om det er noe for deg. Kanskje har du grønne fingre 🙂

Print Friendly, PDF & Email