Kalkunbryst

Helstekt kalkunbryst

Kalkunbryst er av våre favorittråvarer. I begynnelsen av vår tid som matallergikere var kalkunbryst redningen både til middag og hjemmelaget kjøttpålegg. Kalkunkjøtt er noe av det reneste og sunneste du kan spise, og det kan varieres i det uendelige. Mange tror det er vanskelig å steke kalkun, men følger du denne oppskriften er du sikret et godt resultat.

Ingredienser

  • Et kalkunbryst på ca. 1kg
  • 4-6 store poteter
  • 1 stor gul løk
  • 1/2 squash
  • Estragon, persillade, rosmarin, provancekrydder, salt og pepper
  • Olje og smør til steking

Fremgangsmåte

Ta kalkunfileten ut av pakken, tørk av med kjøkkenpapir og la den ligge på kjøkkenbenken i minimum 30 minutter før steking. Smelt 2 ss olje og 2 ss smør sammen i en medium varm stekepanne, gni hele fileten inn med krydderblandingen og stek gyllenbrun på begge sider. Legg fileten i en ildfast form og hell over all væsken og krydderet fra stekepanna . Stek midt i ovnen på 170 grader og hvis du har; stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten.

Kalkunbryst
Kalkunbryst

Del potetene, squashen og løken i tykke staver. Her kan du bruke det du har i kjøleskapet; gulrøtter, sellerirot, kålrot, brokkoli, blomkål, rosenkål, eller lignende. Legg potetene rundt kalkunfileten i formen og la de steke sammen med kalkunen hele steketiden. Når steketermometeret viser at fileten har en indre temperatur på 70-74 grader er den ferdig. Det tok ca. 35 minutter for vår filet på 1kg. Ta den ut og la den hvile i minst 10-15 minutter.

Kalkunbryst i ildfast form med poteter
Kalkunbryst i ildfast form med poteter

Når fileten hviler har du tid til å lage sausen. Her får du god bruk for all den kraften som ligger i den ildfaste formen. Hell all kraften fra formen over i et litermål og tilsett litt vann. Bruk denne istedenfor buljong når du sper sausen. Her er oppskrift på hjemmelaget glutenfri og melkefri brun saus. Etter at du har tatt ut fileten og helt av kraften legger du i squash og løk sammen med potetene tilbake i formen. Dryss litt olje og salt over og sett inn i ovnen igjen. Sett opp varmen til 200 grader og la steke i 10-15 minutter. Da er grønnsaker ferdige når kalkunen har hvilt ferdig.

Server poteter, squash og løk sammen med kalkunfiletskiver og brun saus. Dette er ekte norsk husmannskost på sitt beste, og smaken er som rett fra bestemors kjøkken. Enjoy!

 

Print Friendly, PDF & Email