Grovt glutenfritt brød

Grovt glutenfritt brød

Nå har vi laget en del brød med de ferdigpakkene med brød jeg har skrevet om før. En slik pakke er 900 g mel, og det er de pakkene med glutenfritt grovt mel også. Derfor var det perfekt for å teste ut brød etter egen oppskrift..

Ingredisener

  • 900 g grovt glutenfrittmel
  • 4 ss fiberhusk
  • 4 ss solsikkefrø
  • 8 ss gresskarfrø
  • 4 ss sesamfrø
  • 2 poser tørrgjær
  • 4 ss honning
  • 11 dl lunkent vann
  • Salt!

Fremgangsmåte

Dette kan ikke bli stort enklere (vel, det må isåfall være de ferdigpakkene jeg nevnte i innledningen). Ha alle de tørre ingrediensene i kjøkkenmaskinbollen og sett eltekrokene på for å blande alt godt. Ikke glem saltet! Det gjorde nemlig jeg, og da smakte brødene litt tamt. Godt, men tamt. Mål opp ca. halvparten av vannet. Det skal holde 40 grader. Løs opp honningen i vannet og bland ned i det tørre, litt etter litt. Ha i resten av vannet, også 40 grader, litt etter litt. Følg med så ikke deigen blir for løs hvis du skal lage «friform»-brød slik som jeg, for da flyter de lett utover og blir ikke så høye. Skal du steke i brødformer er det bedre at deigen er litt flytende, og da har du nok deig til 3-4 brød.

Når alle ingrediensene er blandet sammen lar du eltedeigen gå i ca. 5 minutter. Da ser du at deigen kommer mer sammen. Mens deigen elter gjør du klar tre stekebrett med bakepapir eller brødformer. For friformbrød tar du deigen ut på bakeunderlag dekket med mel og del i 3 like store deler. Form til ovale brød og legg på stekebrett. Dekk med et fuktig håndkle og la heve i en times tid.

Sett ovnen på 225 grader. Skjær noen snitt med en skarp kniv, spray med vann og dryss over frø hvis du ønsker det. Du kan også pensle med egg istedenfor å spraye med vann. Da får du en blankere overflate og frøene sitter bedre. Stek ett og ett brød på nederste rille i 10 minutter på 225 grader. Da vil brødet heve og blir høyt og fint, og overflaten vil stivne slik at brødet ikke mister formen. Etter 10 minutter i ovnen senker du temperaturen til 200 grader og steker videre i 25 minutter. La brødet hvile på rist og nyt med ditt beste pålegg. Vi skjærer opp i skiver og fryser ned halve brød. Da kan vi ta opp enkeltskiver og alltid ha godt og saftig brød.

Grovt glutenfritt brød
Grovt glutenfritt brød
Print Friendly, PDF & Email