Nystekte glutenfrie og melkefrie boller

Bolle i ovnen

Før mobilen svømmer over av nysgjerrige sms vil jeg presisere: jeg har bakt boller, ikke noe annet 😉 Min kjære mormor ga meg tidligere i år en kjempefin hjemmelaget kokebok med hennes og oldemors gamle oppskrifter. Den har jeg hentet inspirasjon fra og laget nydelige hveteboller ala mormor; glutenfrie og melkefrie sådant.

Ingredienser

  • 3,5 dl soyamelk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker/fruktose
  • 1 ts kardemomme
  • 150 g smør (melkefritt)
  • 1 egg
  • 1 liter glutenfritt hvitt mel
Bolledeig til glutenfrie og melkefrie boller
Bolledeig til glutenfrie og melkefrie boller

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en liten kjele. Når det har smeltet blander du inn melken. Blandingen skal ha en temperatur på ca. 37 grader. Bland alt det tørre sammen i en bakebolle. Hvis du sikter melet vil det hjelpe til å gjøre bollene luftigere. Bland det våte i det tørre gradvis og elt lett sammen til en jevn deig. Den vil være litt seig, men det er bra. Dekk bollen med litt plast og et kjøkkenhåndkle og sett den et lunt og mørkt sted for heving til den er dobbelt så stor.

Utrullede glutenfrie og melkefrie boller
Utrullede glutenfrie og melkefrie boller

Når deigen er ferdighevet ruller du den ut til små boller og legger dem på bakepapir på et stekebrett. Jeg fikk til sammen 16 mellomstore boller. Det kan være lurt å bruke olje isteden for mel når du ruller ut bollene siden deigen er litt seig. Dekk over bakebrettene og la bollene etterheve i ca. 15 minutter. Pensle med et vispet egg og stek midt i ovnen på 250 grader til de er gyldne, ca. 10 – 15 minutter.

Vi som har fått Dolce Gusto til bryllupet kan nyte boller med en kopp fersk Latte Machiato, men brus eller hjemmelaget solbærsaft gjør også nytten. Enjoy!

Nystekte glutenfrie og melkefrie boller
Nystekte glutenfrie og melkefrie boller
Print Friendly, PDF & Email