Grytebiter av svin med kantarell og bønner

Nature gives back, og akkurat nå er det høysessong for avling fra både kjøkkenhage og skogen. De siste dagene har jeg plukket flere knallrøde tomater og store sukkererter fra vår egen kjøkkenhage. I går kom farmor med kantareller rett fra skogen og enorme bønnebelger fra kjøkkenhagen på  farmor og farfars småbruk. Det ble tilbehør til dagens middag..

Og dagens middag var som tittelen på innlegget tilsier; biter av svinekjøtt i brun saus, servert med ovnsbakte små nypoteter, sprøstekt kantarell og oppkuttede bønnebelger. En skikkelig hyllest til høstens frukter, og en storslagen middag til å være tirsdag.

Ingredienser

  • 400g svinekjøtt i store terninger
  • 8-10 små nypoteter
  • 2-8 bønnebelger eller sukkererter (avhenger av størrelse)
  • Kantarell (så mye du har eller ønsker til to personer)
  • 1 liten gul løk
  • Hjemmelaget brun saus

Fremgangsmåte

Hvis du klarer å gjøre tre ting samtidig vil denne middagen til to ta 30-40 minutter å lage. Heldigvis lager potetene seg selv, og det er de du må begynne med. Sett ovnen på 200 grader på over-og-under-varme. Vask potetene og legg de utover på et bakepapir på et stekebrett. Plasser midt i ovenen med en gang, du trenger ikke vente til ovnen er varm, og la de stå inne mens du lager resten av maten.
image

Sett på to stekepanner, en til kantarellen på medium varme, og en til kjøttet på høy varme. Ha kantarellene i sin panne – uten fett, smør eller olje! Det er viktig å «svette» soppen så overskuddsvæske forsvinner før vi starter å steke soppen. La derfor kantarellen ligge og dampe i pannen på middels varme til de slutter å gi fra seg væske. Først da har du i litt smør og finkuttet løk. La dette steke til soppen blir litt sprø i kanten, og la det deretter stå på lav varme til resten av maten er ferdig.
image

Samtidig som du svetter og steker kantarell i den ene pannen kan du steke kjøttet i den andre pannen. Bruk høy varme i begynnelsen til kjøttbitene har fått fin stekeskorpe rundt hele. Senk varmen og legg kjøttet over på en tallerken, og bruk pannen til å lage brun saus. Oppskriften på hjemmelaget brun saus finner du her. Bruk buljong hvis du kan, eller krydre med salt, pepper, litt balsamicoeddik, paprikakrydder og løkpulver for god smak. Nå sausen er ferdig legger du kjøttet tilbake i pannen og lar det småkoke i noen minutter.
image

Det er kun to ting som skal til før maten er klar. Dryss godt med smakssatt olje og havsalt over potetene, og skjær opp bønnene i tykke strimler. Server rykende varmt, og kanskje en klatt hjemmelaget tyttebærsyltetøy smaker godt til? Dette er et måltid som verdsetter norsk matkultur og feirer det naturen har å byr på. Nå er det høst, og det skal vi kose oss med!

image
PS: Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat. Jeg har plassert min blogg i Haldennorske bloggkart!

Print Friendly, PDF & Email