Jordskokk fra egen kjøkkenhage

Jordskokk i høstrotmos

I september i fjor kjøpte vi noen grønnsaker hos en lokal bonde, og fikk med en liten pose med små jordskokk og beskrivelse på hvordan vi kunne så dem selv. De skulle faktisk i jorda på høsten og skulle stå vinteren igjennom, og høstes et år senere. Det hadde jeg liten tro på – de ville jo råtne trodde jeg – men i går hadde jeg den store glede av å plukke opp en hel vaskebøtte med jordskokk fra kjøkkenhagen.

Jeg hadde bare sådd 8 stykker, og 7 av dem klarte seg. De ble høye som solsikker i løpet av sommeren og fikk små gule blomster på sensommeren. Jeg hørte et sted at grønnsaken i jorda var klar til høsting når blomstene visnet, og det stemte på en prikk!

Ingredienser i høstrotmos
Ingredienser i høstrotmos

Selvfølgelig skulle jeg vært smart og tatt opp ett ris av gangen og brukt opp jordskokken før jeg tok opp neste,men i overiver tok jeg opp alle på en gang. Derfor; er det noen av dere som har lyst på en liten pose så er det bare å ta kontakt! Les mer om jordskokken og jordskokkpurè i denne oppskriften!

Inspirert av dagens fangst laget jeg et av høstens store vidunder til lunsj; høstrotmos. Nå er jeg litt over middels glad i grønnsaker, men denne rotmosen kan jeg spise helt uten annet tilbehør.

Mos grønnsakene for hånd
Mos grønnsakene for hånd

Ingredienser

  • 3-4 små nypoteter
  • 3-4 jordskokk
  • 3-4 små gulrøtter
  • 1 liten gul løk
  • 1/4 gresskar
  • 1 ss soyafløte
  • 1 ss melkefritt smør
  • salt, pepper, muskattnøtt, chili, gressløk

Fremgangsmåte

Kutt alle ingrediensene i like store, små terninger. Ha de i en kjele med vann og kok opp. Ikke bruk salt, da blir mosen ofte seig. Når alle grønnsakene er møre heller du av vannet og setter kjelen tilbake over varmen. Mos for hånd og tilsett fløte, smør og krydder mens du moser alt til en halvgrov stappe. Server gjerne som tilbehør til kjøttkaker, biff eller stekt laks, eller nyt alene slik som jeg gjør. Dette smaker fantastisk av høst!

Høstrotmos
Høstrotmos
Print Friendly, PDF & Email