grønnsaksbuljong_avskjær

Grønnsaksbuljong av avskjær

Spekket med deilige fristelser der ost, bacon, ferdig deig på rull og egg ofte spiller hovedrollene. Jeg snakker selvfølgelig om alle de små snuttene som har begynt å fylle opp Facebook-feeden min. I det siste har den sosiale plattformen blitt en vel så god inspirasjonskilde til matlaging som til sosialisering.

I en av disse videoene så jeg et par hender som puttet skrell, skall, ender og tupper av diverse grønnsaker i en pose som med jevne mellomrom var innom fryseren. Til slutt havnet avskjæret i en kokende kjele og til slutt var det grønnsaksbuljong. DET er min type matlaging; tar ikke noe ekstra tid i hverdagen, er næringsrik, hjemmelaget, utnytter maten bedre, sparer miljøet, sparer meg penger. Vinn-vinn-vinn… osv. Dette er hvordan jeg gjør det:

En plastboks med lokk i den lille fryseren på kjøkkenet fylles nesten hver dag med avskjær som vanligvis går i kompostposen; avskjær fra grønnsakene vi bruker til middag.

ovnsbakteGrønnsakerOgKotelett

I dag var det bakte rotgrønnsaker til middag og da ble boks nummer to fort full. Istedenfor å sette de tilbake i fryseren hev jeg de oppi en kjele:

  • Gulrotskrell og ender av 3 gulrøtter
  • Potetskrell fra 5 poteter
  • Løkskall og ender av tre løk
  • «busten» og bunnen av en fennikel
  • Skall og ender av en søtpotet
  • tre grove skiver med persillerot og litt skall
  • Hvitløkskall av fem fedd

Oppi kjelen puttet jeg også innholdet fra boksen i fryseren med diverse annet avskjær. Så helte jeg på vann til det dekket avskjæret helt (og en dæsj til) og satt dette til koking. Mitt avskjær fikk småkoke på lav-medium varme i ca. 1,5 time.

grønnsaksbuljong_avskjær

Når avskjæret er har mistet all farge og struktur er kraften klar. Så silte jeg av kraften med et dørslag og hadde væsken tilbake i kjelen for videre koking og redusering i ca 2 timer til. Da var væskemengden halvert og smaken dobbelt så intens! Skrudde av platen og satt kjelen til siden for å avkjøles litt. Så fordelte jeg væsken i små beholdere, satt på lokk og lot de avkjøles litt til før de settes i fryseren.

Når de er ferdig fryst kan jeg ta dem ut av beholderne og legger terningene sammen i en plastikkpose og frigjøre beholderne til nye runder. Da vil jeg alltid ha terninger med hjemmelaget grønnsaksbuljong tilgjengelig på kjøkkenet!

Print Friendly
  • Thomas Gustafson

    Skal man koke med eller uten lokk?